18 Αυγ 2012

Πάνω από 2 δις δολάρια οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε μεταχειρισμένα πλοία το 2012

Ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε μεταχειρισμένα πλοία μέχρι στιγμής το 2012, καθώς αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά 111 ποντοπόρα, τα περισσότερα που έχει αποκτήσει εθνική ναυτική βιομηχανία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο ναυλομεσιτικός οίκος Allied Shipbroking Inc οι Έλληνες ιδιοκτήτες προηγούνται μακράν των υπολοίπων εθνών τόσο σε ποσά που κατέβαλαν, όσο και σε αριθμό πλοίων. 

Δεύτεροι στη λίστα είναι οι Κινέζοι με 565 εκατομμύρια δολάρια και 62 πλοία ενώ ακολουθούν οι Νορβηγοί και πολύ πίσω πλέον βρίσκονται οι Γερμανοί. 

Υπογραμμίζεται ότι στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που επενδύθηκαν σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, η συνολική αξία των οποίων για τους Έλληνες υπερβαίνει τα $6 δισ. σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις. 

Τα περισσότερα χρήματα καταβλήθηκαν στη δευτερογενή για φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου (992 εκατ. δολ.) και ακολουθούν τα δεξαμενόπλοια με $614 εκατ. και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 476 εκατ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αγορές καλύπτουν περί το 27% της παγκόσμιας δραστηριότητας, καθώς ο τζίρος στα μεταχειρισμένα διεθνώς ανέρχεται μέχρι στιγμής στα $6,99 δισ. 

Το πρώτο εξάμηνο είχε κλείσει σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking με επενδύσεις $1,764 δισ. Ελλήνων στη δευτερογενή, με τις οποίες απέκτησαν 88 πλοία έναντι 51 των ανταγωνιστών τους Κινέζων, έχοντας επενδύσει $820 εκατ. περίπου σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, $500 εκατ. σε τάνκερ και $448 εκατ. σε πλοία μεταφοράς κοντέινερ. 

Τα νέα στοιχεία που αφορούν τον Ιούλιο και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα, αφού προστεθήκαν άλλα $250 εκατομμύρια αγορών. 

Από την άλλη πλευρά οι επενδύσεις που έχουν κάνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι έλληνες εφοπλιστές σε νεότευκτα ποντοπόρα πλοία ανέρχονται στα $3,64 δισ., ενώ αν συμπεριληφθούν και οι option για την ναυπήγηση πρόσθετων πλοίων που έχουν εξασφαλίσει κατά την υπογραφή των συμβάσεων με τα ναυπηγεία έλληνες επιχειρηματίες, προτίθενται άλλα $2,7 δισ. ανεβάζοντας το σύνολο των επενδύσεων σε νέες ναυπηγήσεις στα $6,34 δισ. Τα μεγέθη αυτά προκύπτουν από την εκτίμηση για την επενδυτική δραστηριότητα της ελληνικής πλοιοκτησίας του Research & Valuations department του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal. 

http://kourdistoportocali.com