20 Απρ 2012

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ

Πώς να χωρέσουν την ευτυχία στην παγκόσμια ατζέντα; Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ πήραν μια μέρα άδεια από τις συζητήσεις της θλιβερής πραγματικότητας του κόσμου για να συζητήσουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Η νέα παγκόσμια έρευνα για την ευτυχία που πραγματοποιήθηκε στο Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia βγάζει το κύριο συμπέρασμα: η ευτυχία μιας χώρας δεν εξαρτάται από την οικονομία της ή τέλος πάντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το χρήμα.
ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ: Με τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία να έρχονται πρώτες στη λίστα της χαράς είναι ξεκάθαρο με την πρώτη ματιά πως μπορεί οι πλουσιότεροι να είναι πιο ευτυχισμένοι κατά μέσο όρο, όμως ο πλούτος από μόνος του αποτελεί μόνο έναν παράγοντα στο παζλ της ευτυχίας. Η προσωπική ελευθερία, η κοινωνική υποστήριξη, η εμπιστοσύνη, η έλλειψη διαφθοράς, η οικογένεια και η κοινωνικοποίηση στο εργασιακό περιβάλλον και έξω από αυτό, αποτελούν τα κύρια συστατικά. Και οι συγκεκριμένες χώρες τα διαθέτουν όλα αυτά, μαζί με χαμηλούς δείκτες φτώχειας αποτελούν δηλαδή θα λέγαμε ισορροπημένα μοντέλα ανεπτυγμένων χωρών.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΛΛΑ: όχι μόνο για τον προφανή λόγω της μείωσης εισοδήματος αλλά και λόγω της έλλειψης αυτοεκτίμησης και της έλλειψης κοινωνικής ζωής. Γιατί η φτώχεια που απομονώνει και οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό είναι η χειρότερη.

-Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας προκαλούν επίσης δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, παράμετρος που κατεβάζει κάθετα το διάγραμμα της ευτυχίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και μια χαμηλής ποιότητας θέση εργασίας είναι προτιμότερη αφού δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ανεργία.

-Το ΑΕΠ δεν είναι ο απόλυτος δείκτης ευτυχίας. Οι πιο ευτυχισμένες χώρες βρίσκονται στη Β. Ευρώπη και οι λιγότερο ευτυχείς στην Αφρική. Όμως εξαιρώντας τις εξαθλιωμένες χώρες, η ευτυχία του ανθρώπινου χάρτη φαίνεται να αλλάζει σε συνάρτηση με την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι κοινωνίες βρίσκουν είναι έτοιμες να βρουν λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΒΙΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ: Η ευημερία αυξάνει την ευτυχία σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι σε όλες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα επίπεδα ευτυχίας παρέμειναν στάσιμα, ενώ το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται τα τελευταία 50 χρόνια. Τα ποσοστά διαφέρουν σε Ευρώπη και Αμερική (και λόγω ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα σε άλλα λέει η έρευνα) αφού για παράδειγμα το 70% των Αμερικανών, πιστεύουν ότι οι φτωχοί έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την φτώχεια τους, σε σύγκριση με το 40% των Ευρωπαίων που πιστεύουν (ακόμα) το ίδιο.

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ αποτελεί σημαντικό παράγοντα ευτυχίας σε όλες τις χώρες, όμως η κοινωνική μέριμνα της βάζει φρένο αφού μόνο το ένα τέταρτο των ψυχικά ασθενών έχουν επαρκή αντιμετώπιση και μάλιστα το ποσοστό αφορά μόνο τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες, τάξεις, φύλο μειώνουν την ευτυχία μιας κοινωνίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ: Το υψηλό προσδόκιμο ζωής και το όμορφο φυσικό περιβάλλον, παράγοντες που φέρνουν την Κόστα Ρίκα στη 13 θέση της λίστας, μόλις μια θέση μετά τις ΗΠΑ.

Η ευτυχία, είναι κοκτέιλ με πολλά συστατικά.
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
http://prezatv.blogspot.com