Αργά το απόγευμα της Πέμπτης στηνΑίγλη του Ζαππείουπραγματοποιήθηκε μια συνάντηση που ενδέχεται να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα επόμενα χρόνια. Στην Αίγλη είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών κυρίως από τις μονάδες του credit risk και των εισπράξεων αλλά και πολλοί επικεφαλής μονάδων πίστης για να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη ημερίδα για τους τρόπους διαχείρισης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και των συνεχώς αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών στεγαστικών και καταναλωτικών χορηγήσεων.
Στη συγκέντρωση παρόντες ήταν στελέχη μερικών από τους μεγαλύτερους οίκους διαχείρισης χρέους, εισπράξεων, αναδιαρθρώσεων αλλά και πώλησης των χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη όπως ο Najib Nathoo και ο Ορέστης Τσακαλώτος. Ο Najib Nathoo είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ένωσης Υπηρεσιών Διαχείρισης Πιστώσεων (Credit Services Association) της Βρετανίας και επικεφαλής της 1st Credit, επιχείρησης που με χρηματοδότηση από private-equity πρωτοστατεί στην βιομηχανία αγοράς δανείων και εισπράξεων. Ο Ορέστης Τσακαλώτος είναι ιδρυτής και επικεφαλής της Qualco μιας ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκτενώς στην Ευρώπη στον κλάδο της παροχής προϊόντων και λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών στο καυτό αυτό ζήτημα. Συνεργάζεται ήδη με όλες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και η αυξημένη ανάγκη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για αυτές τις υπηρεσίες οδήγησε στην κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου.
Αυτό που ήταν κυρίαρχο, τόσο στις παρουσιάσεις τον ομιλητών, όσο και στις σκέψεις των τραπεζιτών κρίνοντας από τις συζητήσεις στο περιθώριο των εργασιών ήταν το γεγονός πως η διαδικασία είσπραξης των δανείων έχει καταστεί νούμερο ένα προτεραιότητά τους και έχει ταυτιστεί πλέον με το σημαντικότερο έργο που έχουν να επιτελέσουν. Με το έργο της BlackRock ολοκληρωμένο, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον πολύ ακριβή στοιχεία για το ποια δάνεια λειτουργούν και ποια όχι.
Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων και ο προσδιορισμός ρεαλιστικών στόχων για το τι μπορεί να εισπραχθεί και τι όχι, πριν προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες (ή παράλληλα με αυτές) είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα. Και οι Έλληνες τραπεζίτες, των οποίων τα εσωτερικά τμήματα εισπράξεων κάποτε αποτελούσαν "δυσμενή μετάθεση" και σήμερα "πρώτη γραμμή", θέλουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία όχι μόνο για να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά ανάκτηση των κεφαλαίων τους αλλά και για να μπορέσουν να διαμορφώσουν βιώσιμα business plan, επιτεύξιμους στόχους και καθαρούς ισολογισμούς.
Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η στρατηγική τριών σταδίων που περιέγραψε ο Βρετανός γκουρού του χώρου Najib Nathoo. «Πως καταπίνεις έναν ελέφαντα;» ρώτησε ρητορικά τους τραπεζίτες αναφερόμενος στο τεράστιο εύρος που έχει αποκτήσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Τον κόβεις σε κομμάτια και τα τρως ένα, ένα» ανέφερε. Είπε λοιπόν πως πρέπει ταχύτατα να διαχωριστούν τα δάνεια σε τρεις ομάδες. Αυτά που πρέπει να διακρατηθούν και να αναδιαρθρωθούν, αυτά που πρέπει να διακρατηθούν έως ότου μελλοντικά να διατεθούν σε τρίτους και τέλος αυτά που πρέπει και να αναδιαρθρωθούν και να πουληθούν.
Οι πωλήσεις πακέτων των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι τάση που βαίνει αυξανόμενη στην Ευρώπη και σύντομα θα εκδηλωθεί και στην Ελλάδα. Η παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αρμοδίων διευθύνσεων χτες στην Αίγλη σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου για τις ελληνικές τράπεζες. Με σηκωμένα τα μανίκια θα παλέψουν με τον «ελέφαντα» των μη εξυπηρετούμενων.
Όπως είπε η Μυρτώ Κυριακίδου, διευθύντρια των υπηρεσιών βελτίωσης απόδοσης χαρτοφυλακίων της Qualco δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα δουλευτεί το κάθε χαρτοφυλάκιο.