Τις επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της χώρας από το ευρώ απαριθμεί σε εμπιστευτική 11 σέλιδη έκθεσή του το IIF. Η μυστική αυτή έκθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας λίγα μόλις 24ωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές για να δηλώσουν συμμετοχή στο PSI+, ούτε λίγο ούτε πολύ καταλήγει στο συμπέρασμα πως το κόστος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 1 τρις ευρώ...
Σε μια προσπάθεια να "ποσοτικοποιήσει" τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, το IIF αναφέρει:
- Οι απευθείας ζημιές στους κατόχους ελληνικών ομολόγων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) υπολογίζονται περί τα 73 δισ. ευρώ.
- Οι ζημιές της ΕΚΤ εκτιμώνται στα 177 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 200% σε σχέση με την κεφαλαιακή βάση της κεντρικής τράπεζας.
- Οι απευθείας ζημιές στους κατόχους ελληνικών ομολόγων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) υπολογίζονται περί τα 73 δισ. ευρώ.
- Οι ζημιές της ΕΚΤ εκτιμώνται στα 177 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 200% σε σχέση με την κεφαλαιακή βάση της κεντρικής τράπεζας.
- Περί τα 380 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τη στήριξη Ιρλανδίας και Πορτογαλίας σε ορίζοντα 5ετίας.
- Περί τα 350 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τη στήριξη Ιταλίας και Ισπανίας, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης (EFSF, ESM) και του ΔΝΤ.
- Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει (SMP) προκειμένου να στηριχθεί η αγορά ομολόγων.
- Περί τα 160 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
- Οι επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορούν με ευκολία να προβλεφθούν.
"Δεδομένων όλων αυτών των χρηματοοικονομικών τραυμάτων είναι εύλογο πως αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης", αναφέρει στην έκθεσή του το IIF. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι ελληνικές αρχές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν το ευρώ και να προχωρήσουν στην εισαγωγή ενός νέου, εθνικού νομίσματος.
Οι πρακτικές δυσκολίες θα είναι εξίσου σημαντικές: Οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, οι οποίες θα κρατικοποιηθούν με κάθε βεβαιότητα.
Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται επίσης εν αμφιβόλω, αν η χώρα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Να σημειωθεί εδώ πως στη Συνθήκη της Λισαβόνας υπάρχει ρήτρα για την έξοδο χώρας από την ΕΕ, αλλά όχι αντίστοιχη διάταξη για την αποχώρηση χώρας από την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει το IIF, το θέμα της Ελλάδας θα πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για αλλαγές και τροποποιήσεις στη Συνθήκη της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι μετάδοσης μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα περάσουν αυτόματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία. Ειδικότερα, εάν η Ελλάδα δεν αποφύγει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε η Πορτογαλία δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές πριν το 2016. Η Πορτογαλία θα χρειαστεί περί τα 16 δισ. ευρώ ετησίως από το 2013 έως το 2016, ήτοι συνολικά 65 δισ. ευρώ. Επόμενος αδύναμος κρίκος θα είναι η Ιρλανδία, ενώ τη σκυτάλη στη συνέχεια θα λάβουν Ισπανία και Ιταλία.
"Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος θα είναι όταν πληγεί η ΕΚΤ, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στη συνέχεια η κεντρική αμερικανική τράπεζα, η Fed", σχολιάζει μεταξύ άλλων το IIF.
Eπόμενος σταθμός, κατά το IIF, η... έκρηξη που θα σημειωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανέρχεται στο 19% της παγκόσμιας οικονομίας. Χώρες όπως οι σκανδιναβικές και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληγούν άμεσα.
"Μια καταστροφική χρεοκοπία της Ελλάδας θα τίναζε στον αέρα όλα όσα επιτεύχθηκαν στη χώρα από το 2009", σημειώνει επίσης το ΙIF.
"Οι κοινωνικές αναταραχές θα αυξάνονταν περαιτέρω και η ανεργία θα συνέχιζε μια ξέφρενη πορεία. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατέρρεε μαζί με την οικονομική
δραστηριότητα", καταλήγει.