5 Ιαν 2012

Το ΠΑΣΟΚ είπε το πρώτο "όχι" στον Γιώργο


Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές και για παραμονή του ιδίου στην προεδρία έως τότε με παράλληλη άμεση ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου οχτώ μέλη του διατύπωσαν αρνητικές απόψεις για την εισήγηση Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε διαδικασία διαρχίας μέχρι τις εκλογές. Συγκεκριμένα οι κύριοι Σακελλάρης, Κουκουλόπουλος, η κυρία Αντωνίου, οι κύριοι Μίχας, Ανδρουλάκης, Σαλαγιάννης, η κυρία Ράπτη και ο κύριος Πανταζής εξέφρασαν την άποψη πως είναι αναγκαίες άμεσες διαδικασίες προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος πριν τις εκλογές.

Παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε από σχεδόν όλα τα στελέχη ο κύριος Παπανδρέου επέμεινε στην πρότασή του και τελικώς η λύση που δίνεται είναι η παραπομπή του θέματος της εκλογής νέου αρχηγού στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου.

Έτσι, σε ενημέρωση που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να συγκληθεί εκ νέου στις 12 Ιανουαρίου και εκεί θα συζητηθεί σχέδιο εισήγησης την οποία θα αναλάβουν να συντάξουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Το σχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο προγραμματίστηκε για το Σαββατοκύριακο στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την εκλογή προέδρου. Στην περίπτωση που αποφασιστεί αλλαγή ηγεσίας πριν τις εκλογές τότε δεν θα τεθεί θέμα άλλου υποψήφιου πρωθυπουργού, αφού ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί από την βάση θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση που το Σώμα αποφασίσει να δεχθεί την εισήγηση Παπανδρέου για έτερο πρόσωπο που θα τεθεί υποψήφιος πρωθυπουργός, τότε εκεί θα καθοριστούν και οι σχετικές διαδικασίες. 

Επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο θα επισημανθεί η ανάγκη για κοινή συμβολή όλων σε μια προσπάθεια που θα καταβληθεί από την παράταξη για τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εθνικών εκλογών. Επιπλέον θα καταδειχθεί τι έγινε την κυβερνητική περίοδο, ποιες ήταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, αξιολόγηση αυτών και απολογισμός.