3 Ιαν 2012

Ανησυχία στο Βερολίνο από τη μείωση των εξαγωγών προς Ελλάδα - Πορτογαλία


Υπολογίζεται ότι τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν το 1 τρις ευρώΑναντικατάστατη για την γερμανική οικονομία φαίνεται ότι είναι η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι εξαγωγές πλήττονται από την κρίση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. 
 
Υπολογίζεται ότι τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν το 1 τρις ευρώ, ωστόσο το 60% των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ε.Ε. Ο Αντρέ Σβαρτζ, εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου για το Χονδρικό και Εξωτερικό Εμπόριο στο Βερολίνο σημείωσε στη Deutche Welle πως: “Θα μπορούσαμε να έχουμε αύξηση 11%, εάν δεν υπήρχε μείωση σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 8% και στην Πορτογαλία υπήρξε μείωση περίπου 4%. Αλλά υπάρχει μια εξισορρόπηση, όπως φαίνεται και από τα νούμερα, λόγω της αύξησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.
 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Prognos και την έκθεσή του για την παγκοσμιοποίηση, μόνο στις βιομηχανικές εξαγωγές απασχολούνται 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση όμως, 5 εκατομμύρια απασχολούνται έμμεσα στο εξωτερικό εμπόριο, όπως για παράδειγμα σε γραφεία μηχανικών, σε εταιρείες ασφαλείας, ακόμα και σε εταιρείες καθαριότητας.