21 Ιαν 2012

Έρχεται «κανόνι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας


Τα 200 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος...
 
Έρχεται «κανόνι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Energa και Hellas Power με αποτέλεσμα να απειλούν την αγορλα με «μπλακ άουτ»!

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», οι διαδοχικές μεταβιβάσεις των εταιρειών Energa και Hellas Power στο ρωσοαραβικό Fund WORLDWIDE ENERGY LIMITED, όχι μόνο δε διέσωσαν τις ίδιες τις εταιρείες αλλά απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ούτως ή άλλως εύθραυστο μοντέλο ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο εταιρειών που αθροιστικά τροφοδοτούν με ρεύμα περί τους 200.000 καταναλωτές, μόνο προς το ΔEΣMHE ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ στα 67 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH. Oι νέοι αγοραστές, την αξιοπιστία των οποίων ελέγχουν διάφορες αρχές της χώρας, αθέτησαν τη συμφωνία αποπληρωμής των χρεών προς το ΔEΣMHE την περασμένη Tρίτη, αφήνοντας έκθετη τη διοίκηση του φορέα που είχε προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό καλή τη πίστει.

H εξέλιξη αυτή σήμανε γενικό συναγερμό στο υπουργείο Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE), οι αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων εδώ και ένα μήνα είχαν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις μεταβίβασης των δύο εταιρειών. H ολομέλεια της ΡΑΕ προχώρησε την Tετάρτη σε έκτακτη σύσκεψη, η οποία συνεχίστηκε και χθες ενώ ο γενικός γραμματέας του YΠEKA κ. Kώστας Mαθιουδάκης έπειτα από εντολή του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις στο εξωτερικό, όπου βρισκόταν χθες, κάλεσε επίσης εκτάκτως σε σύσκεψη χθες νωρίς το μεσημέρι, τις διοικήσεις των ΔEΣMHE, PAE, ΔEH και τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών για να εκτιμήσουν την κατάσταση. H σύσκεψη συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να γίνει γνωστό το πού κατέληξαν.

Στις λύσεις ωστόσο που εξετάστηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αναστολή των αδειών των δύο εταιρειών.

Tα ερωτήματα που βαρύνουν το ΔEΣMHE είναι γιατί δεν προχώρησε στην κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των δύο εταιρειών, αλλά άφηνε τα χρέη να αυξάνονται και αντιστοίχως στη PAE κατά πόσο προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση των εταιρειών και την έγκριση των αδειών μετά την αλλαγή των μετόχων.
 Τι απαντούν Energa και Hellas Power

 Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και ότι κανείς από τους 200.000 πελάτες τους δεν κινδυνεύει χωρίς προηγούμενη έγκρισή του να μεταφερθεί στη ΔΕΗ, παρέχει σε σημερινή ανακοίνωση η Worldwide Energy, ιδιοκτήτης των δυο εταιρειών, αμφισβητώντας παράλληλα την ύπαρξη και το ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ και του Διαχειριστή του Συστήματος.

Αναφέρουν ακόμη στην ίδια ανακοίνωση, ότι "εφόσον η Ρυθμιστική Αρχή και τα αρμόδια Δικαστήρια αποφασίσουν ότι οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν άμεσα τα διαθέσιμά τους για την εξόφληση των αμφισβητούμενων και προς εκδίκαση ποσών, χωρίς την προηγούμενη εκδίκαση των υποθέσεων, οι δυο εταιρείες θα ακολουθήσουν τη γραπτή εντολή, η οποία θα πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες αρχές και η οποία θα τις φέρει στη δύσκολη θέση να απαιτούν από τους πελάτες τους να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους εντός 20 ημερών, διαφορετικά να προβαίνουν σε εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης».
Οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ακόμη ότι:

- Καταβάλουν κανονικά, κάθε μήνα, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΕΣΜΗΕ, για τις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, εντός 28 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού τιμολογίου. Για το 2011, και οι δυο εταιρείες έχουν καταβάλλει στο ΔΕΣΜΗΕ 350 εκατ. ευρώ.

-Τα «ληξιπρόθεσμα» ποσά που ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι οι εταιρείες τού οφείλουν είναι ποσά, τα οποία παράτυπα και χωρίς τεκμηρίωση, έχει χρεώσει. Τα ποσά που οφείλονται είναι σε αμφισβήτηση και γι αυτά έχουν κατατεθεί καταγγελίες και από τις δυο εταιρείες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.

-Τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα προς τη ΔΕΗ, είναι ποσά, τα οποία η εταιρεία αδυνατεί να επαληθεύσει, καθώς η ΔΕΗ ακόμα δεν έχει καταρτίσει, ως όφειλε εδώ και τρία χρόνια, πίνακα αντιστοίχησης μετρητών φορτίου και προμηθευτών.