4 Ιαν 2012

Διαγωνισμοί για πετρέλαιο στο... γόνατο


Στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προκήρυξε χθες τον σχετικό διαγωνισμό, με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door), αλλά το χρονικό περιθώριο των... επτά μηνών ως την εκδήλωση ενδιαφέροντος δείχνει το χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας. Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250.000.000 βαρελιών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, μετά την αξιολόγηση των προσφορών κάθε ενδιαφερόμενος που θα κριθεί ότι πληροί τις απαιτήσεις της πρόσκλησης θα προσκληθεί από το υπουργείο σε διαπραγμάτευση σε ανταγωνιστική βάση για τις υπό παραχώρησιν περιοχές. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη βάση του σχεδίου σύμβασης μίσθωσης, ενώ το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα οποιαδήποτε χρονική στιγμή να απορρίψει οποιαδήποτε προσφορά ή να κηρύξει τη διαδικασία άγονη ή να αποκλείσει υποψήφιο που πληροί τους υποχρεωτικούς όρους.

Τα μισθώματα (Royalties) θα κυμαίνονται μεταξύ κατώτατου ορίου 2% και μέγιστου 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν και θα αποδίδονται σε χρήμα ή είδος. Ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος 20% και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.

Η πλέον υποσχόμενη περιοχή είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, καθώς σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες έχουν εντοπίσει γεωλογικές δομές που ενδεχομένως περιέχουν πετρέλαιο. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στην περιοχή υπολογίζονται σε 200.000.000 βαρέλια. Η δεύτερη περιοχή είναι η περιοχή των Ιωαννίνων, όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα είναι της τάξης των 50.000.000 ως 80.000.000 βαρελιών. Αλλά και στο γειτονικό Κατάκολο είχε ανακαλυφθεί πετρέλαιο στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τα αποθέματα είχαν εκτιμηθεί στα 3.000.000 βαρέλια, σε βάθος περί τα 2.500 μέτρα. Οι τότε τιμές του πετρελαίου καθιστούσαν το κοίτασμα οριακά βιώσιμο.

Η χθεσινή προκήρυξη δεν συνδέεται με τη διεθνή πρόσκληση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο τόξο από το Ιόνιο έως τα νότια της Κρήτης. Ειδικά στη νότια Κρήτη υπάρχουν δύο περιοχές που θεωρούνται «χρυσές» και συγκεκριμένα η Μεσογειακή Ράχη και η λεκάνη του Ηροδότου. Το ελληνικό τμήμα της Μεσογειακής Ράχης εκτείνεται από τη Δυτική Πελοπόννησο έως τα νότια της Κρήτης και η λεκάνη του Ηροδότου βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Και στις δύο περιοχές εκτιμάται ότι βρίσκονται σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου. «Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μια ενεργειακή πολιτική η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας» δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.