1 Ιαν 2012

Μαζί με το 2012, έρχονται και οι «Τροϊκανοί» με... άγριες διαθέσεις


Μαζί με το 2012,  έρχονται και οι «Τροϊκανοί» με... άγριες διαθέσειςΜε μοναδικό στόχο να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοιχτά μέτωπα στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, μετά το τελεσίγραφο που έδωσαν στην κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα τη συνοδεύει.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την επόμενη δόση-μαμούθ των 90 δισ. ευρώ αναμένεται να συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές τα πρόσθετα μέτρα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Τα μέτρα αυτά, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.
Επίσης στο τραπέζι θα τεθούν τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2013-2015 που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το επόμενο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα των ομολόγων.
Σχετικά με τα μέτρα που ζητούν, αυτά, όπως έχουν κάνει σαφές οι δανειστές, θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από την περικοπή των δαπανών και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα.
Τι ζητά η τρόκια
Οι δανειστές μας ζητούν τη μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές τις επιχειρήσεις, την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ.), τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που δαπανά ετησίως το κράτος σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης ζητούν την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγεία,νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και την έναρξη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.