12 Δεκ 2011

Ο Λαυρεντιάδης, η Βάνα, ο Βωβός, ο Λυκουρέζος και τα δάνεια της Proton


Ο Λαυρεντιάδης, η Βάνα, ο Βωβός, ο Λυκουρέζος και τα δάνεια της ProtonΛίγες μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει -την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου- και η νέα προθεσμία προς τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για να δώσει διευκρινήσεις για τα κακουργήματα του ξεπλύματος, της σύστασης συμμορίας και της απάτης, νέα στοιχεία για τη λειτουργία της τράπεζας Proton υπό τη δική του διοίκηση.
Ειδικότερα, όπως καταγράφεται στο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας, με βάση το οποίο τόσο ο κ. Λαυρεντιάδης όσο και δεκάδες στενοί του συνεργάτες ενδέχεται να κατηγορηθούν τόσο για υπεξαίρεση όσο και για συμμετοχή σε απάτη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο τρόπος με τον οποίο διακινούσαν το χρήμα ήταν απολύτως αντικανονικός με βάση όλους τους όρους και τις ασφαλιστικές δικλείδες που ισχύουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Εκτός όμως από τα δάνεια μαϊμού που δόθηκαν σε όσους εξαγόραζαν εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη από την τράπεζα δόθηκαν -όπως απακάλυψε το «Βήμα της Κυριακής»- με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις δάνεια πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ σε επώνυμους ή σε ανθρώπους που είχαν κάποιας μορφής πρόσβαση προς τον επιχειρηματία.
Το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας είναι αποκαλυπτικό:
Σύµφωνα µε το πόρισµα, ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας KPMG, έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 320.000 ευρώ ύστερα από σύσταση του κ. Αντώνη Αθανάσογλου αλλά και λόγω των στενών σχέσεών του µε τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθ' ότι «ο τελευταίος έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στην έκθεση σηµειώνεται ότι το δάνειο χορηγήθηκε µε «πολύ ευνοϊκό πρόγραµµα αποπληρωµής» και πως µοναδική εξασφάλιση αποτελεί «ενέχυρο επί προθεσµιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ».
Μεσολάβηση του ενός εκ των ιδρυτών της Proton Bank κ. Ηλία Λιανού υπήρξε στη χρηµατοδότηση του ατζέντη παικτών µπάσκετ κ. Τάσου ∆εληµπαδάκη. Ο κ. Λιανός, µεγαλοµέτοχος στην οµάδα µπάσκετ του Πανιωνίου, εµφανίζεται να καταβάλλει από λογαριασµό του 260.000 ευρώ για πληρωµή δόσεων και ληξιπρόθεσµων τόκων δανείου ύψους 650.000 ευρώ που είχε πάρει ο κ. ∆εληµπαδάκης. Μάλιστα, όπως σηµειώνουν οι ελεγκτές, «ο κ. Λιανός ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας συµµετέχοντας στη διαδικασία έγκρισης των δανείων του πιστούχου»!
Η κυρία Βάνα Μπάρµπα εµφανίζεται να έχει πάρει δύο στεγαστικά δάνεια συνολικού υπολοίπου 388.000 ευρώ και ένα προσωπικό δάνειο 23.000 ευρώ έναντι προσηµείωσης διαµερίσµατος 152 τ.µ. στη Γλυφάδα, εµπορικής αξίας 610.000 ευρώ. Οι ελεγκτές σηµειώνουν ότι «η τράπεζα προέβη στην έγκριση του προσωπικού δανείου ενώ υφίσταντο καθυστερηµένες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια και επιπροσθέτως είχαν εµφανιστεί στον Λευκό Τειρεσία ληξιπρόθεσµες οφειλές από κάρτες, οι οποίες εξακολουθούν να εµφανίζονται και κατά το 2011».
Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρεται ότι έχει πάρει επενδυτικό δάνειο 563.000 ευρώ µε προσηµείωση γραφειακού χώρου 175 τ.µ. στο Κολωνάκι εκτιμώμενης αξίας 700.000 ευρώ. Οπως σηµειώνεται στην έκθεση, «το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Adroit Maritime Co Ltd, από την οποία έχει ληφθεί η εταιρική εγγύηση». Οι ελεγκτές όµως προσθέτουν ότι «εκκρεµεί η προσκόµιση του legal oπnion ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της εν λόγω εγγύησης».
Ο κ. Ευθύµιος Μπουλούτας, µέχρι πρότινος διευθύνων σύµβουλος της Marfin Popular Bank, ρύθµισε τον Σεπτέµβριο του 2010 οφειλή του ύψους 1,9 εκατ. ευρώ προς την Proton Bank µεταθέτοντας τη λήξη του δανείου του από τον Ιούλιο του 2010 στον Ιούλιο του 2015. Οπως επισηµαίνουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, το δάνειο είχε χορηγηθεί µε ενέχυρο περίπου 445.000 µετοχές της MIG, η αξία των οποίων την περίοδο του ελέγχου ήταν 240.000 ευρώ ή µόλις 13% του ποσού του δανείου έναντι 149% που προβλέπεται από την κεντρική τράπεζα. Ενα άλλο στέλεχος του οµίλου της MIG, ο κ. Κυριάκος Μάγειρας , διευθυντής Χρηµατοδοτήσεων της εταιρείας, έλαβε δάνειο 1 εκατ. ευρώ το 2007 το οποίο έληγε το 2010. Εγινε όµως ρύθµιση µεταθέτοντας τη λήξη του υπολοίπου (550.000 ευρώ) το 2015. Προς κάλυψη του δανείου έχουν ληφθεί ενέχυρο 290.000 µετοχές της MIG αξίας 156.000 ευρώ κατά τη σύνταξη της έκθεσης που χαρακτηρίζεται χαµηλό καθώς απαιτείται ενέχυρο που θα καλύπτει το 149% του δανείου.
Οι περιπτώσεις Βωβού και Ψωμιάδη
Πριν από περίπου έναν χρόνο η Proton Bank, όπως αναφέρεται στο πόρισµα, ενέκρινε δάνειο ύψους 3,6 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Vosivon Holdings Ltd του κ. Αρη Βωβού για την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου κατά 600.000 ευρώ στην εταιρεία Greek Coffee Company, η οποία διαχειρίζεται τα Costa Coffees στην Ελλάδα, και την κάλυψη λοιπών επενδυτικών αναγκών. Οπως αναφέρεται στο πόρισµα, για τη χορήγηση του δανείου, πέραν των προσωπικών εξασφαλίσεων των κυρίων Αρη και Μπάµπη Βωβού, ελήφθησαν ενέχυρο µετοχές της εταιρείας Σύγχρονα Πρωτοποριακά Κτίρια, η οποία δεν εµφάνιζε έσοδα, ενώ είχε στην ιδιοκτησία της ακίνητο στη Νέα Ερυθραία για το οποίο είχε γίνει συµφωνία Sale & Lease Back µε τη Marfin Leasing το 2009.
Για την κάλυψη του δανείου, σηµειώνουν οι ελεγκτές, ο κ. Αρης Βωβός δεν καταβάλλει τη µισθοδοσία του σε δεσµευµένο λογαριασµό της τράπεζας.
Η τράπεζα είχε επίσης δανειοδοτήσει µε ευνοϊκούς όρους τον όµιλο της Aspis Holdings που χρεοκόπησε, του επιχειρηµατία κ. Παύλου Ψωµιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούµενος για την υπόθεση Ασπίς. Μάλιστα η χρηµατοδότηση ύψους 21 εκατ. ευρώ αφορούσε κατά κύριο λόγο την εξαγορά της Proton Ασφαλιστικής από την Commercial Value του κ. Ψωµιάδη.
Θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων σε διευθυντικά στελέχη
Κοινή πρακτική αποτελούσε η χορήγηση υψηλόποσων δανείων προς στελέχη και συνεργάτες της τράπεζας µε χαµηλές ή καθόλου εξασφαλίσεις. Σύµφωνα µε τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, σε όλα αυτά τα δάνεια θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες καλύψεις.
Ο κ. Ηλίας Τσοτάκος, ο οποίος έχει διατελέσει µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Proton Bank και κατά τη διάρκεια του ελέγχου απησχολείτο ως εσωτερικός παραγωγός στην τράπεζα, είχε χρηµατοδοτηθεί από το 2006 µε το συνολικό ποσό των 21,6 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «έχει δηµιουργηθεί δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων τόσο λόγω της µείωσης των εισοδηµάτων του όσο και εξαιτίας της πτώσης των τιµών των ενεχυριασµένων µετοχών». Συγκεκριµένα οι εξασφαλίσεις είναι ύψους µόλις 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. ∆ηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος επενδύσεων της Proton Bank, εµφανίζεται να έχει πάρει για «επενδυτικό σκοπό» δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ, το υπόλοιπο του οποίου κατά το έλεγχο ήταν περίπου 2,6 εκατ. ευρώ µε κάλυψη µετοχές µόλις 176.000 ευρώ. Στο δάνειο έγινε ρύθµιση µε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής κατά επτά έτη και ευνοϊκούς όρους αποπληρωµής, όπως αναφέρεται στο πόρισµα.
Ο κ. Βρασίδας ∆αµηλάκος, ορκωτός λογιστής και ελεγκτής των οικονοµικών καταστάσεων της εταιρείας Alaπs, αναφέρεται ότι χρηµατοδοτήθηκε µε 500.000 ευρώ για να πληρώσει, όπως δήλωσε, «την οµάδα των συνεργατών του». Για το δάνειο χρησιµοποιήθηκε ως ενέχυρο κατάθεση 250.000 ευρώ, ποσό που µεταφέρθηκε από λογαριασµό της εταιρείας BDO Ορκωτοί Λογιστές, στην οποία κατέχει τη θέση του προέδρου.
Ο κ. Αλέξανδρος Παπαπασχάλης, ο οποίος απασχολείται στην Proton Bank ως εσωτερικός παραγωγός, σύµφωνα µε τον έλεγχο, έχει πάρει από την τράπεζα τρία δάνεια συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά το ένα, που είναι επενδυτικό δάνειο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, είναι καλυµµένο µε προσηµείωση οικοπέδου εµπορικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα άλλα δύο, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, έχουν δοθεί µε ενέχυρο µετοχές η αξία των οποίων κατά τη διάρκεια του ελέγχου ήταν µικρότερη του 1,2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Γιώργος Νικηφοράκης, διευθυντής Οικονοµικών Υπηρεσιών της Proton Bank, εµφανίζεται να διατηρεί δάνεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία είχαν ενεχυριαστεί µετοχές αξίας 215.000 
ευρώ.