7 Δεκ 2011

H κυβέρνηση δίνει χρόνο στους καταθέτες της Ελβετίας να μεταφέρουν τα «μαύρα» χρήματα

H κυβέρνηση δίνει χρόνο στους καταθέτες της Ελβετίας να μεταφέρουν τα «μαύρα» χρήματαΙδού η… Βέρνη, ιδού και η… συμφωνία για τον εντοπισμό και έλεγχο των χρημάτων, που έχουν βγάλει οι Έλληνες στην Ελβετία

Στα 80 με 90 δισ. ευρώ υπολογίζει καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή τις καταθέσεις συμπατριωτών μας στις ελβετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενων των νόμιμων αλλά και όσων φοροδιαφεύγουν από τους εγχώριους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η ίδια πηγή υποστηρίζει, πως εάν ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε από το τέλος του 2010 τα στοιχεία όσων Ελλήνων διατηρούν- κάθε είδους- λογαριασμούς στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης. 

Διευκρινίζει δε, πως εάν είχε κυρωθεί στην Βουλή η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών στην Βέρνη (συγκεκριμένα στις 4/11/10) για την ανταλλαγή πληροφοριών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική. Σημειώνει επίσης, πως άσχετα από το βάσιμο ή όχι των τελευταίων καταγγελιών του ελληνικής καταγωγής βουλευτή στην Ελβετία Ιωσήφ Ζησιάδη και της τελευταίας πρότασης Πετσάλνικου για έλεγχο καταθέσεων πολιτικών στην Ελβετία, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Αρκεί να είχε ευαισθητοποιηθεί έστω μία φορά στις αλλεπάλληλες οχλήσεις του Νίκου Χουντή προς τους συναρμόδιους Κοινοτικούς Επιτρόπους, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται συστηματικά με το θέμα από τα μέσα του 2010

Σχετικά ερωτήματα, που έγιναν πιεστικότερα προς τις Βρυξέλλες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Αθηνών- Βέρνης, τα συνεχή πήγαινε-έλα του Αντιπροέδρου Β' στην Ελβετία μπορεί να απαντήθηκαν από τους Κοινοτικούς, ελάχιστα όμως απασχόλησαν την ελληνική πλευρά. Εύλογο και το ερώτημα για την αδράνεια της ελληνικής πλευράς από τη στιγμή, που η Ελβετική βουλή κύρωσε την περίφημη πλέον διμερή συμφωνία φέτος το καλοκαίρι. 

Περνάει χρόνος, χρόνος πολύτιμος, σημείωνε έμπειρος τραπεζικός παράγοντας, ο οποίος υποστήριζε πως η κωλυσιεργία της Αθήνας διευκολύνει όσους έχουν… λερωμένη τη φωλιά τους να μεριμνήσουν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε άλλους προορισμούς. Θεωρώντας ως πιθανότερη εξέλιξη την υπογραφή- κάποια στιγμή- της επίμαχης σύμβασης θα έχει δοθεί το περιθώριο για την αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών με τους οποίους δεν υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμφωνίες. 

Τα Νησιά Κέυμαν, οι Ολλανδικές Αντίλες και άλλοι 22 (κυρίως) νησιωτικοί, προορισμοί παραμένουν ασφαλείς φορολογικοί παράδεισοι. Μερικοί εξ αυτών μπορεί πολύ εύκολα να εντοπισθούν με βάση τις συμμετοχές υπεράκτιων σχημάτων στο μετοχικό κεφάλαιο ορισμένων εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών. 

Και το ερώτημα είναι γιατί την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης την συνεχίζει το τρέχον σχήμα καθώς με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούσε να περάσει… χθες από την Βουλή και να υποβληθούν ακόμη και μέσα στο 2011 τα πρώτα σχετικά αιτήματα της Αθήνας προς την Κεντρική Τράπεζα (Swiss National Bank/SNB).  

Κλειδί στις διεργασίες, που φέρεται να γίνονται στο παρασκήνιο (πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων) είναι ο χρόνος υλοποίησης της συμφωνίας. Αυτό γιατί εάν η Ελλάδα ακολουθήσει το υφιστάμενο πλαίσιο (στη βάση της ελβετογερμανικής ή ελβετοαγγλικής που υπογράφηκαν πριν από λίγους μήνες) το Δημόσιο θα προσδοκά πράγματι σημαντικά φορολογικά έσοδα από τις καταθέσεις ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση, πως την περίοδο που θα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία θα υπάρχουν τα κεφάλαια αυτά στις θυρίδες, λογαριασμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Και επειδή, όπως όλα δείχνουν η διμερής συμφωνία θα ισχύσει από 1/1/2013 μεσολαβεί πλέον του ενός χρόνου για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και τα σχετικά δρομολόγια μεταφοράς από την Ελβετία σε άλλους προορισμούς



http://www.newpost.gr