Θύελλα αντιδράσεων για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η εισήγηση του ΕΟΦ και η "περίεργη" συγκυρία
Χιλιάδες χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιδρούν έντονα στην πιθανότητα να απαγορευθεί, κάτι που προανήγγειλε την Πέμπτη ο γγ του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Προηγήθηκε εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι στις συγκεκριμένες συσκευές, περιέχονται χημικά σκευάσματα με νικοτίνη που θεωρούνται φάρμακο.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας αναμένεται εκτός από την απαγόρευση πώλησης και στην απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.
Συγκεκριμένα για λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός καταστήματος το πρόστιμο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους καταστηματάρχες το χαράτσι μπορεί να είναι από 1000 ευρώ και να καταλήγει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, καθώς πολλοί πολίτες κατάφεραν να κόψουν ή να ελαττώσουν το κάπνισμα, με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών και αδυνατούν να καταλάβουν γιατί το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απαγόρευση και παράλληλα να αυξήσει τις τιμές στα κανονικά τσιγάρα.
Η απάντηση του ΕΟΦ και η ανησυχία του ΠΟΥ
Το θέμα προέκυψε όταν υποβλήθηκε ερώτηση στον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτος, για τον έλεγχο προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη.
Δόθηκε η συγκεκριμένη απάντηση: "Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκείνα τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316).
Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:
α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.
β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης".
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές ή ότι πράγματι βοηθάει τους χρήστες να κόψουν το κάπνισμα.