5 Δεκ 2011

Τρέχουν να μαζέψουν φόρους στο παρά πέντε - Φοβούνται ύφεση 6%


Τρέχουν να μαζέψουν φόρους στο παρά πέντε - Φοβούνται ύφεση 6%Κλείνει σήμερα -με τη συνεδρίαση του ΔΝΤ- η διαδικασία για την εκταμίευση της 6ης δόσης και ανοίγει παράλληλα με την έλευση του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα, ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο Μνημόνιο και το δεύτερο «πακέτο» στήριξης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το εάν θα προηγηθεί τεχνικό κλιμάκιο, αφού όπως ανέφεραν παράγοντες της Κομισιόν «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αξιολόγηση αλλά για διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου», χωρίς ωστόσο να αποκλείουν να έλθει τελικά πριν τις 12 του μήνα κλιμάκιο ελεγκτών, για να συγκεντρώσει τα αναγκαία στοιχεία εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία για τις μείζονες μεταρρυθμίσεις, εν αναμονή των επικεφαλής της Τρόικα στις 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καλύψουν το έδαφος που χάθηκε στη περίοδο των έντονων πολιτικών διεργασιών που προηγήθηκε, δηλαδή από τη μια να «κλείσουν» τον φετινό Προϋπολογισμό με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις κι από την άλλη να «τρέξουν» τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως η εργασιακή εφεδρεία, έτσι ώστε να μη τεθούν σε κίνδυνο εκ προοιμίου οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012.
Τα στοιχήματα που θα κρίνουν τελικά το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα την επόμενη χρονιά, είναι το ύψος του φετινού ελλείμματος για το οποίο ο στόχος έχει τεθεί στα 19,7 δισ ευρώ ή στο 9% του ΑΕΠ, το βάθος της ύφεσης που υπολογίζεται στο 2,8% και η επιτυχής ολοκλήρωση του «κουρέματος», το δημοσιονομικό όφελος του οποίου έχει υπολογιστεί στα 3,2 δισ ευρώ. Κρίσιμη σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής.
Ειδικά όσον αφορά στο προϋπολογισμό του 2011, έναν μήνα πριν κλείσει το έτος, το βάρος των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου πέφτει στο πεδίο των εσόδων, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η είσπραξη των αποκαλούμενων βέβαιων φόρων όπως το Ειδικό Τέλος των Ακινήτων, έτσι ώστε να μην διευρυνθεί περισσότερο η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ, με βάση τους αναθεωρημένους στόχους.
Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 5,5% με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6%, κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση των φόρων στη κατανάλωση θα είναι μικρότερη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για έλλειμμα κοντά στο 9,5% δηλαδή περίπου 1,1 δισ ευρώ παραπάνω. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι εάν η τυχόν απόκλιση του φετινού Προϋπολογισμού έχει να κάνει π.χ. με το σκέλος της περικοπής μισθών, αυτή η διαφορά θα καλυφθεί την επόμενη χρονιά άρα δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους για το εάν μπορεί να καλυφθεί ανάλογη απόκλιση από το σκέλος των εσόδων...