7 Δεκ 2011

Νέες περικοπές στις συντάξεις το 2012

XRIMANEWS.GRΝέες περικοπές στις συντάξεις το 2012 θα φέρουν τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία εφέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος περιέγραψε την Τρίτη με μελανά χρώματα την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την προοπτική βιωσιμότητάς του.

Μάλιστα, στελέχη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείουν να υπάρξει νέος ασφαλιστικός νόμος το επόμενο έτος, εκτός από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 15% μεσοσταθμικά που πρόκειται να ισχύσουν από 1/1/2012. 

Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να έρθει νέο Ασφαλιστικό το 2012, όπως επισημαίνουν Τα Νέα.

Ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Τρίτη, επισήμανε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Όπως είπε, οι απώλειες στα έσοδα λόγω της ύφεσης, της ανεργίας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φθάνουν σε ετήσια βάση τα 4,5 δισ. ευρώ. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 37% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του.

Ο υπουργός Εργασίας προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων από το νέο έτος και επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) να δίνει με προκαταβολή το εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21% (1.050.000 άνεργοι), περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ. 

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και την εντολή της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, εκτιμά ο κ. Ρομπόλης.

Οι ανατροπές θα γίνουν αυτόματα: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060», σημειώνει.

«Με τη μείωση των συντάξεων μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες, θα υπάρχει όμως αρνητική αναλογικότητα μεταξύ των εισφορών και των παροχών», υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης, τονίζοντας παράλληλα ότι η λύση της κάλυψης των ελλειμμάτων από την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν μπορεί να αποδώσει:

«Για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη», επισημαίνειhttp://www.xrimanews.gr