απόρρητες εκθέσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Φίλιπ Μέρφι, στις αρχές του 2010 η γερμανική κυβέρνηση προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρύψει την έκταση του ελληνικού προβλήματος, ώστε να μη χρειαστεί να δώσει βοήθεια ούτε στη χώρα μας, αλλά ούτε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ο ίδιος, οικονομολόγος και στέλεχος της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη (2003-2006), στα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ «άσχετη και με αδιάφορη πολιτική γνώση».
Τα έγγραφα αναφέρονται σε εκθέσεις που συντάχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010, περίοδος στην οποία είχε διεξαχθεί σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, η κατάσταση της Ελλάδας ήταν θέμα συζήτησης ανάμεσα στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά οι Γερμανοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν την καταστροφή που έβλεπαν να έρχεται.
«Κανείς δεν θέλει να πει στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα για την ανεύθυνη συμπεριφορά άλλων χωρών», γράφει Αμερικανός διπλωμάτης.
Όπως σημειώνουν τα έγγραφα του WikiLeaks, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε σε Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο γερμανικός λαός είναι «αηδιασμένος» με την κατάσταση στην Ελλάδα και γι' αυτό η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής του 2010 δεν αποφασίστηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο βοήθειας για την Ελλάδα.
«Η καγκελάριος Μέρκελ είναι εμφανώς ανακουφισμένη για το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσει τώρα στους πολίτες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τα χρέη της για να σώσει την Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά Αμερικανός διπλωμάτης.
Το ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Μερτς, σε συζητήσεις του με Αμερικανούς διπλωμάτες εμφανίζεται να λέει ότι «θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο εάν η βοήθεια ξεκινούσε αμέσως. Εξάλλου, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν βοήθεια και άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρώην πρέσβη κ. Μέρφι, οι Γερμανοί τότε δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε πακέτο βοήθειας για ευρωπαϊκή χώρα.
Και στα συμπεράσματά του ο ίδιος σημειώνει: «Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΚΤ και οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα του ελληνικού προβλήματος και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στη σταθερότητα του ευρώ».
|