9 Νοε 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ VPRC: Άνοδος για την Αριστερά. Καθίζηση για το ΠΑΣΟΚ


Άνοδο της Αριστεράς και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ δίνουν τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της VPRCγια τα Επίκαιρα, μέσα σε ένα κλίμα γενικής κοινωνικής δυσαρέσκειας και εξεγερσιακής κατάστασης.
Vprc10_2011.jpgΤο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον οριακά στα επίπεδα του 20% με τάση περαιτέρω πτώσης σύμφωνα με τα στοιχεία της VPRC ενώ η εικόνα του πολιτικού του αρχηγού και Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ιστορικά αρχηγός κόμματος. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι δεν μπορεί να ανατραπεί πλέον με κανένα πολιτικό όπλο.
Η εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει ένα μεγάλο ρεύμα μετακίνησης στα μικρότερα κόμματα καθιστώντας πιθανή την είσοδο στην επόμενη Βουλή ίσως και 4 κομμάτων που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπούνται. Συγκεκριμένα οι πιθανότητες για τους Οικολόγους και τη Δημοκρατική Αριστερά για είσοδο στην επόμενη Βουλή είναι πλέον πολύ μεγάλες ενώ πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση του δικομματισμού δίνει ελπίδες στη Δημοκρατική Συμμαχία και στο Άρμα Πολιτών να προσεγγίσουν το όριο του 3%.
Η άνοδος της Αριστεράς καταγράφεται πλέον σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Το ΚΚΕ κινείται σταθερά τους τελευταίους μήνες στην εκλογική περιοχή του 12.5% – 13.5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συστηματική και διαρκή άνοδο των ποσοστών του από τον Μάρτιο του 2011. Βρίσκεται σήμερα στο 8.5%, όμως οι τάσεις του είναι διαρκώς ανοδικές και δεν αποκλείεται να φτάσει και διψήφια ποσοστά. Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο για το χώρο αυτό είναι η άνοδος της αποδοχής του Αλ.Τσίπρα, τόσο μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους. 
Η ΝΔ αργά αλλά σταθερά αποκτά δυνατότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οχι όμως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, σε κάθε περίπτωση. Ο πολιτικός χρόνος πάντως μετρά υπέρ της, με μια παράσταση νίκης η οποία αρχίζει να γίνεται συντριπτική.
Αναλυτικά:

ΠΑΣΟΚ   19,5 % (-5)
ΝΔ          31 %  (+1)
ΚΚΕ        13,5 % (+0,5)
ΛΑΟΣ       8 %  (+0,5)
ΣΥΡΙΖΑ     8,5 %  (+1,5)
ΟΙΚ. ΠΡΑΣ. 4,5 %  (-0,5)
ΔΗΜ. ΑΡ.     4%  (+1)
ΔΗ.ΣΥ.         2%  (+0,5)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ   1%  (+0,5)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,5%
ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 2%  (+1)
 
ΛΟΙΠΑ 4,5%  (+1)
 
[ΑΠΟΧΗ-ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ 36,1%]