13 Νοε 2011

Spiegel: Το Βερολίνο ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται τα χειρότερα δυνατά σενάρια... προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. 

Το δημοσίευμα στην έκδοση του γερμανικού περιοδικού, που θα δημοσιευθεί ολόκληρο τη Δευτέρα, υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί. «Κάτω από το χειρότερο σενάριο, η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο δυστυχίας που θα διαρκέσει για δεκαετίες» γράφει το Spiegel.

Το περιοδικό αποκαλύπτει ότι ειδικοί του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κάνουν προσομοιώσεις πάνω σε διάφορα σενάρια με διαφορετικές υποθέσεις για το πώς η Ελλάδα θα φύγει από την ζώνη του ευρώ. 

Το πρώτο σενάριο σύμφωνα με το Spiegel βασίζεται στην προσδοκία ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο άσχημη και η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί η ευρωζώνη μακροπρόθεσμα μετά την αρχική αναταραχή χωρίς το πιο αδύναμο μέλος της. Στην αρχή η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αλλά στη συνέχεια οι ειδικοί υποθέτουν ότι θα αντεπεξέλθουν χωρίς «το βάρος της ελληνικής κρίσης».

Το πλέον άσχημο σενάριο, σύμφωνα με το Spiegel, είναι πράγματι η Ιταλία και Ισπανία να βρεθούν στο στόχαστρο των παγκόσμιων αγορών και το κόστος δανεισμού τους να εκτοξευθεί στα ύψη. Για τον λόγο αυτό ζητούν να ενισχυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με 1 τρισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει στην ρευστότητα των δύο χωρών. 

Στην χειρότερη εκτίμηση που κάνουν οι Γερμανοί ειδικοί για την έξοδο της Ελλάδας, το νέο νόμισμα της ελληνικής οικονομίας θα υποτιμηθεί δραματικά έναντι του ευρώ και εν συνεχεία οι αρνητικές συνέπειες θα ξεπεράσουν τις θετικές, όπως οι φθηνότερες εξαγωγές. 

«Το εθνικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί παρά το κούρεμα γιατί και πάλι τα χρέη της Ελλάδας θα υπολογίζονται σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί άμεσα και οι ελληνικές εταιρείες θα παλεύουν να βρουν πρόσβαση σε χρήματα γιατί οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκοπούν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου» σημειώνει το περιοδικό.

Παράλληλα, το ίδιο σενάριο υπολογίζει ότι πολλές ελληνικές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν γιατί τα χρέη τους θα υπολογίζονται σε ευρώ και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.
http://www.tampouloukia.gr