20 Νοε 2011

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΧιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα του 2011 εξακολουθούν να κακοποιούνται  σωματικά, σεξουαλικά και ψυχολογικά!

Εφιαλτικά είναι  τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση που δημοσιοποιούνται σήμερα, με την  ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση και δυσοίωνες οι προβλέψεις όλων όσοι παλεύουν, με ελάχιστη ή μηδενική πολλές φορές βοήθεια, να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, αυτή τη σύγχρονη μάστιγα.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος του Χαμόγελου  του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, «το  πιο τρομακτικό είναι ότι η  παιδική κακοποίηση αυξάνεται, αλλά οι καταγγελίες δεν αυξάνονται αναλογικά». Με αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις η παιδική κακοποίηση να παραμένει «κρυφή». Και το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται …

Μόνο κατά τους πρώτους  δέκα μήνες του 2011 η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 369 καταγγελίες για 711 παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Από τις καταγγελίες αυτές το πιο αξιοσημείωτο και συνάμα πιο … αποκρουστικό συμπέρασμα είναι πως σε ποσοστό άνω του 90% θύτες των περιστατικών κακοποίησης ήταν οι ίδιοι οι γονείς!

Το πρόβλημα μοιάζει  ιδιαίτερα έντονο στα παιδιά ηλικίας λίγων μηνών έως και 6 ετών, καθώς σε αυτές τις ηλικίες καταγράφεται το 42% των περιστατικών κακοποίησης που καταγγέλθηκαν και έγιναν γνωστά! Από 7-12 ετών το ποσοστό αγγίζει το 31% και από 13-18 ετών το 15%.

Όσον αφορά στο  φύλο δεν προκύπτει ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Από τις 711 καταγγελίες που έγιναν οι 301 αφορούσαν αγόρια, οι 306 κορίτσια, ενώ σε 104 περιπτώσεις δεν προσδιορίστηκε το φύλο και η ηλικία.

Οι μορφές της  κακοποίησης που παρατηρήθηκαν  είναι κατά 51% (364 παιδιά) σωματική κακοποίηση, κατά 41% (291 περιπτώσεις) παραμέληση/εγκατάλειψη, κατά 3% εξώθηση σε επαιτεία, ομοίως κατά 3% ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση και κατά 2% σεξουαλική κακοποίηση!

Όπως καταγγέλλουν οι άνθρωποι που πασχίζουν να πολεμήσουν το κακό, μόνοι τους και με πλήρη απουσία της κρατικής αρωγής, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στην παραμέληση παιδιών, κυρίως γιατί όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή το Χαμόγελο του Παιδιού διαθέτει 11 σπίτια, στα οποία φιλοξενούνται περίπου 285 παιδιά, ενώ η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη και στελεχώνεται από έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.



http://www.apospasma.gr