9 Νοε 2011

Ο Βενιζέλος «έκαψε» τον Παπαδήμο - Φήμες για Πετσάλνικο, Κακλαμάνη


Ο Βενιζέλος «έκαψε» τον Παπαδήμο   -  Φήμες για Πετσάλνικο, ΚακλαμάνηΟ κ. Βενιζέλος από την πρώτη ώρα είχε διατυπώσει ενστάσεις σχετικά με την περίπτωση του κ. Λουκά Παπαδήμου τονίζοντας όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες στονΠρωθυπουργό ότι «είναι καλός μόνο γιαΥπουργός Οικονομικών και τίποτα περισσότερο». Μάλιστα απόψε το βράδυ ο κ. Βενιζέλος είχε σειρά επαφών με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και  μια δίωρη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό με την παρουσία του κ. Αθανασάκη. Αλά και σε αυτή την συνάντηση δεν φαίνεται κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης. 


Κατόπιν τούτου ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την αρχική του θέση και άρχισαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του κόμματος ακόμα έγινε συνάντηση και με τον κ. Κακλαμάνη.  Σημειώνεται ότι και ο κ. Παπαδήμος είχε ξεκαθαρίσει και αυτός από την πλευρά του ότι δεν επιθυμούσε να είναι Υπουργός Οικονομικών διότι δεν το θεωρούσε κατάλληλο.  Τελικά φαίνεται ότι η καυτή πατάτα είναι στα χέρια κ. Παπανδρέου και αυτός είναι πού έχει τώρα το μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα.

Στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ή τον πρώην πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη, για μεταβατικό πρωθυπουργό, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Η υποψηφιότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου υπονομεύθηκε, τόσο λόγω των αντιδράσεων του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο οικονομικό επιτελείο, όσο και της εμπλοκής που σημειώθηκε με την άρνηση του κ. Σαμαρά να υπογράψει τούς όρους που έθεσε το Eurogroup.

Kατόπιν αυτού έγινε βολιδοσκόπηση στον Eυρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη κ.Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος έθεσε μια σειρά από όρους για την σύνθεση και τους στόχους της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτού, ο κ.Παπανδρέου πρότεινε ως «θεσμική» μεταβατική λύση για την πρωθυπουργία είτε τον κ.Πετσάλνικο είτε τον κ.Κακλαμάνη, τον δεύτερο εκ των οποίων απεδέχθη ο κ.Σαμαράς. Αναμένονται νεότερες, ενδεχομένως και δραματικές εξελίξεις, κατά την διαρκεια της νύχτας