21 Νοε 2011

Θα πουλήσουν ακόμα και τη ΓΑΔΑ! Όλα στο "σφυρί"


Τα κτίρια-φιλέτα θα παραχωρηθούν για αξιοποίηση σε ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

«Πωλητήριο» σε δεκάδες κτίρια βάζει το Δημόσιο τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα στα ταμεία και να αποπληρώσει μέρος του δυσβάσταχτου χρέους.

Η μεταβατική κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου θα πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης των κτιρίων με τη μέθοδο sale and lease back, τουτέστιν πώληση και επαναμίσθωση, καθώς τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν ασφυκτικά προς την κατεύθυνση αυτήν.

Τα κτίρια που θα παραχωρηθούν για αξιοποίηση σε ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντικά, από πολλούς θεωρούνται «φιλέτα», ενώ στη σχετική λίστα βρίσκουμε και αρκετά νευραλγικά, όπως αυτό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (της γνωστής ΓΑΔΑ) στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνολικής επιφάνειας 25.000 τετραγωνικών μέτρων!

Η Ελληνική Αστυνομία χάνει επίσης το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών επί της οδού Πέτρου Ράλλη 24 (15.456 τετραγωνικών μέτρων), καθώς επίσης και αυτό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που βρίσκεται στην οδό Αντιγόνης 4-6 στην Αθήνα (που εκτείνεται σε 16.742 τετραγωνικά μέτρα).

Οι... απώλειες για το Σώμα όμως δεν σταματούν εδώ. Υπό παραχώρηση είναι επίσης το κτίριο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που εδρεύει στην οδό Μοναστηρίου 326 στη συμπρωτεύουσα και έχει έκταση 15.900 τετραγωνικών μέτρων, καθώς επίσης και αυτό της Εκδοσης Διαβατηρίων στην οδό Μανωλίδου 8 και Χίου 8, στην Καισαριανή της Αθήνας, το οποίο έχει επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του προγράμματοος συρρίκνωσης των αστυνομικών τμημάτων θα παραχωρηθεί μια σειρά κτιρίων που στεγάζουν μέχρι και σήμερα αυτά που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Μεταξύ άλλων, σε πρώτη φάση θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση, για παράδειγμα, το κτίριο που στεγάζει την ΕΛ.ΑΣ. στην Κομοτηνή επί της οδού Δημοκρατίας 3.

Εκτός από κτίρια αστυνομικών τμημάτων, θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση και κτίρια εφοριών, όπως αυτό της Α’ ΔΟΥ Ξάνθης που βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου 13 και έχει έκταση 4.557τ.μ., της Α’ ΔΟΥ Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Αναξαγόρα 6-8 στην Ομόνοια και έχει επιφάνεια 3.285 τετραγωνικών μέτρων και της ΙΖ’ Αθήνας στην οδό Δαμάρεως 175, επιφάνειας 2.771 τετραγωνικών μέτρων.

«Πωλητήριο» μπαίνει και στο μεγάλο και πρόσφατα ανεγερθέν κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στις αρχές της οδού Πειραιώς (Πειραιώς και Επωνιτών), συνολικής επιφάνειας 13.300 τετραγωνικών.

Ιδιαίτερα σημαντικά και μεγάλης αξίας θεωρούνται επίσης τα κτίρια της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15 (επιφάνειας 7.500 τετραγωνικών μέτρων), της οδού Ακαδημίας 1 και Ακαδημίας 3, καθώς επίσης και της Ζαλοκώστα 1 που ανήκουν όλα στο υπουργείο Εξωτερικών και στεγάζουν τη συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών υπηρεσιών του.

Τέλος, στα μεγάλα και σημαντικά κτίρια που αποδεσμεύονται από το κράτος συγκαταλέγεται αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οδό Μεσογείων 96 (10.000τ.μ.), της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Χανδρή στο Μοσχάτο (22.636τ.μ.), της Γενικής Γραμματείας Τύπου στην οδό Φραγκούλη 11 στην Καλλιθέα (9.930τ.μ.), το κτίριο του Κεράνη (που ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος) και βρίσκεται στη λεωφόρο Θηβών 196-198 στου Ρέντη (35.488τ.μ.), καθώς και αυτό του Εκθεσιακού Κέντρου της Helexpo στη λεωφόρο Κηφισίας, συνολικής επιφάνειας 28.000 τετραγωνικών μέτρων. Για αρκετά από τα παραπάνω κτίρια έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.


http://www.tampouloukia.gr