13 Νοε 2011

Η τελετή αφής της Μαραθώνιας φλόγας στον Τύμβο


Ούτε το τσουχτερό κρύο ούτε η βροχή εμπόδισε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει την τελετή αφής της Μαραθώνιας φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα μπροστά στον Τύμβο των πεσόντων Αθηναίων στη μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ.
Μια μέρα από τη διεξαγωγή του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο πρόεδρος του...



ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής επεσήμανε ότι “ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που θυμίζει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και την Ιστορία της, που έχει σημασία στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού. Οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στα βήματα του οπλίτη που έτρεξε να φέρει το νικητήριο μήνυμα...”

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος αφού είπε ότι στον τιμάμε τους 192 προγόνους μας, τόνισε μεταξύ άλλων πως “... ό,τι ακολούθησε τη Μάχη του Μαραθώνα δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο. Γεννήθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα, η φιλοσοφία, οι επιστήμες. Καμία δύναμη δεν είναι ισχυρότερη από εκείνη του ανθρώπου που συλλογάται ελεύθερα. Για τους ξένους επισκέπτες ο Μαραθώνιος εκφράζει τις αξίες ενός στρατιώτη και της προσωπικής υπέρβασης. Για τους Έλληνες, όμως, εκφράζει τις αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, αξίες για τις οποίες σκοτώθηκε ο Καλλίμαχος....”

Η Μαρία ντελ Πιλάρ Αλβάρεζ Λάσο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO, υπό την αιγίδα της οποίας έχει τεθεί ο 29ος Μαραθώνιος, δήλωσε ότι “η UNESCO δεν ασχολείται μόνο με θέματα πολιτισμού και παιδείας, αλλά κι επιστήμης κι αθλητισμού. Κι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί ο διάλογος και να πολεμήσουμε τις διακρίσεις. Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες οι γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν. Μέρος των εσόδων του φετινού Μαραθωνίου θα δοθούν στην μάχη κατά των διακρίσεων κατά των γυναικών. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά”.

Τέλος ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνςη Λουίζος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι “μέσα στο σύγχρονο ομιχλώδες περιβάλλον που προσπαθεί να διαστρεβλώσει τον χαρακτήρα του Έλληνα, έχουμε ανάγκη τη φλόγα που έκαιγε εδώ και την κρατήσαμε άσβεστη στο νου και την καρδιά. Είναι το δικό μας μνημόνιο με την οικουμένη.”

Στις 11.30 ξεκίνησε η λιτή τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας, που πραγματοποιείται για πέμπτη φορά. Πρωταγωνιστής ο λόγος του Ευριπίδη και ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, που είχε τον ρόλο του Ημεροδρόμου στην τελετή της οποίας υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνση και την σκηνοθεσία ο Νίκος Γκεσούλης. Η μουσική ήταν του Γιάννη Ψειμάδα, η χορογραφία της Ναταλίας Στυλιανού και τα
κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου.

Δύο μαθητές -η Αμαλία Χουσίνα από το δημοτικό σχολείο Γραμματικού και ο Φώτης Καϊσάκης από το δημοτικό σχολείο Κάτω Σουλίου- ήταν οι πρώτοι που άναψαν τη δάδα μπροστά από τον Τύμβο του Μαραθώνα, αμέσως μετά την τελετή της αφής της
μαραθώνιας φλόγας, και ξεκίνησαν τη λαμπαδηδρομία προς τον βωμό.

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/11/blog-post_6103.html#ixzz1dXM2M9Ir