1 Νοε 2011

Στο σφυρί η μεζονέτα της ΔήμητραςΡεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Στον πλειστηριασμό βγαίνει μια από τις έξι «χρυσές» μεζονέτες της οδού Αγράμπελης, λόγω χρεών της Δήμητρας Παπανδρέου σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr αποτελεί ένα από τα τελευταία κεφάλαια του σήριαλ της πρώην ροζ βίλας που μετατράπηκε σε «χρυσές μεζονέτες», οι οποίες και κατασκευάστηκαν εντός του οικοπέδου έκτασης τριών στρεμμάτων της οδού Αγράμπελης 3.
Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου αναμένεται να παιχτεί ένα από τα τελευταία μέρη του «δράματος» καθώς βγαίνει στον πλειστηριασμό μια από τις μεζονέτες που ανήκει στην Δήμητρα Παπανδρέου.
Αιτία, τα χρέη της χήρας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, απέναντι στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση με τον τίτλο «Χριστιανική Ένωση Νεανίδων», στην οποία φέρεται να οφείλει 25.943 ευρώ. Κατά πληροφορίες η συγκεκριμένη οφειλή αφορά ενοίκια τα οποία αμέλησε να πληρώσει η κυρία Παπανδρέου την περίοδο που κατοικούσε σε ένα από τα ακίνητα της Οργάνωσης.

Δείτε το έγγραφο του πλειστηριασμούΣτο σφυρί αντί 1.2 εκ ευρώ
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η υπόθεση του πλειστηριασμού αφορά την τετραώροφη πολυτελή μεζονέτα (Μ4) συνολικού εμβαδού 467 τετραγωνικών μέτρων. Για την ακρίβεια, η πολυτελής κατοικία αποτελείται από δυο υπόγεια, ένα ισόγειο στο οποίο βρίσκονται το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα, ένα μπάνιο, μια αποθήκη και το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου που αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, dressing room, δυο λουτρά και τρεις εξώστες.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι σαν τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.2 εκατομμυρίων ευρώ.
Χρέη σε εφορία και τράπεζες
Μπορεί ως επισπεύδων του πλειστηριασμού να εμφανίζεται η «ΧΕΝ Ελλάδος», ωστόσο το συγκεκριμένο ακίνητο εμφανίζεται να είναι φορτωμένο με αρκετά βάρη. Ήταν άλλωστε γνωστή στα άτομα του περιβάλλοντος της Δήμητρας Παπανδρέου η οικονομική δυσπραγία που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, απόρροια –και- του γεγονότος ότι αδυνατούσε να πουλήσει τις μεζονέτες της Αγράμπελης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι προσημειωμένο για ένα δάνειο ύψους 360.000 ευρώ που πήρε η κυρία Παπανδρέου το 2009 από τη Eurobank αλλά και οφειλές ύψους 51.050 ευρώ προς τη ΔOY Κηφισιάς.
Από τη ροζ βίλα στις «χρυσές μεζονέτες»
Στα μέσα του 1994 αρχίζει να δημιουργείται ο πρώτος θόρυβος για το καινούργιο σπίτι των Ανδρέα και Δήμητρας Παπανδρέου. Η πολιτική κρίση που ξεσπά με αφορμή τη «ροζ βίλα» της οδού Αγράμπελης μένει γνωστή στην ιστορία ως η υπόθεση του «κωλόσπιτου». Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η φράση (τον Ιανουάριο του 1995) του αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου ο οποίος μιλώντας από την Αρκαδία λέει σε μια έκρηξη φιλίας προς τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο».
Η «ροζ βίλα» έμεινε στην ιστορία και για ένα ακόμα λόγο: Την οικογενειακή κόντρα που προκάλεσε ανάμεσα στα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Παπανδρέου που ενέσκηψε από τη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο. Σύμφωνα με αυτή η βίλα του Ψυχικού (η οποία πουλήθηκε για να κατασκευαστεί εκείνη της Εκάλης) δεν άνηκε στον ιδρυτή του ΠαΣοΚ αλλά στα παιδιά του, με την κατάσταση να συμβιβάζεται αρκετά χρόνια αργότερα.
Οι τίτλοι τέλους της αποκαλούμενης «ροζ βίλας» έπεσαν το 2007 με τη Δήμητρα Παπανδρέου να δηλώνει ότι το κόστος της συντήρησής της ήταν δυσβάσταχτο. Στη θέση της ανεγέρθηκαν έξι υπερπολυτελείς μεζονέτες οι οποίες φέρονται να κόστισαν γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Λέγεται ότι στόχος της κυρίας Παπανδρέου ήταν να πουλήσει τις τρεις από αυτές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη ποτέ…