31 Οκτ 2011

Οι New York Times ανακαλύπτουν τα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών


Οι New York Times ανακαλύπτουν τα προνόμια των Ελλήνων βουλευτώνOι Νew York Times «ανακαλύπτουν» τον παράδεισο των Ελλήνων βουλευτών με αφορμή την επιστολή για κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που είχε στείλει τον Ιούλιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου. Τότε που είχε δημοσιευτεί η επιστολή η Κεφαλίδου συνάντησε την αντίδραση αρκετών συναδέλφων της, κάτι που επισημαίνουν και οι ΝΥΤ που δημοσιεύουν και τη δήλωση της Κεφαλίδου ότι άνθρωποι που θαύμαζε της είπαν με πατερναλιστικό τρόπο «Οκ, είπες ό,τι είχες να πεις. Πάμε τώρα παρακάτω». 
Βεβαίως η απόφαση να εγκαταλείψει τουλάχιστον τα δικά της προνόμια, δηλαδή την αποζημίωση για τις επιτροπές και το δωρεάν αυτοκίνητο προκάλεσαν επίσης την αντίδραση συναδέλφων της -για «χείμμαρο κριτικής» κάνουν λόγο οι ΝΥΤ- οι οποίοι την αποκάλεσαν καιροσκόπο και υποκρίτρια. 
Αυτό που σημειώνει η εφημερίδα μεταξύ άλλων είναι η απορία της Κεφαλίδου γιατί θα πρέπει να παίρνουν οι βουλευτές επιπλέον αμοιβή για τις επιτροπές «Μα δεν είναι μέρος της δουλειάς;» αναρωτιέται. Στην πραγματικότητα -επισημαίνουν οι ΝΥΤ- οι βουλευτές συμμετέχοντας σε τέσσερις και πέντε επιτροπές τα τελευταία χρόνια, έχουν διπλασιάσει τους μισθούς τους. 
Η επιστολή της Χαράς Κεφαλίδου είναι η αφορμή για την εφημερίδα προκειμένου να μετρήσει τα προνόμια των βουλευτών, σε μια εποχή που ο λαός καλείται να επιδείξει τον πατριωτισμό του κάνοντας αιματηρές θυσίες. Έτσι οι ΝΥΤ ανακαλύπτουν  τους βουλευτές που είναι γιατροί κι αν δεν επανεκλεγούν έχουν δικαίωμα να εργαστούν σε νοσοκομείο ακόμη κι αν δεν έχουν ασκήσει ποτέ το επάγγελμα, ή τις δύο συντάξεις, μια από το επάγγελμα και μια από τη βουλευτική θητεία,
 Πάντως, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, μόλις η κυρία Κεφαλίδου έστειλε την επιστολή για την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, ο κύριος Πετσάλνικος ανακοίνωσε τη μείωση της αμοιβής για συμμετοχή στις επιτροπές στα 150 ευρώ.

Στη συνέχεια οι NYT παραθέτουν το βιογραφικό της Χαράς Κεφαλίδου, θυμίζουν ότι επιστολή για την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων είχε στείλει την ίδια εποχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απαριθμούν τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι Έλληνες βουλευτές λόγω της κρίσης αλλά και τα προνόμια που διατηρούν.

Αντί για 14 μισθούς, οι βουλευτές παίρνουν πλέον 12 ενώ τον περασμένο μήνα ο Πρωθυπουργός ζήτησε να τους κρατηθεί ένας ακόμη μισθός (σ.σ κάτι που δεν έχει γίνει πάντως ακόμη).  Επί του παρόντος- γράφουν οι ΝΥΤ-  οι Έλληνες βουλευτές παίρνουν 8.600 δολάρια το μήνα και επιπλέον έχουν διάφορα συν, από την αποζημίωση για γραφεία μέχρι αποζημίωση για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, δωρεάν τηλέφωνα, δωρεάν ταξίδια στην πρώτη θέση, ενώ  κάθε μέρα φέρνει καινούργιες ιστορίες βουλευτικών προνομίων. Όπως αυτό που έγραψε ελληνική εφημερίδα, ότι το προσωπικό της Βουλής έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, και έχει «εμπλουτιστεί» με γυμναστές και διατροφολόγους για τους βουλευτές..