Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το φιλί και τις «υπηρεσίες» που προσφέρει στον άνθρωπο. Βρετανοί επιστήμονες αποκαλύπτουν και μια νέα άγνωστη πτυχή για την καταγωγή και τη χρησιμότητά του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς υποστηρίζουν ότι το φιλί δεν αποτελεί ερωτικό «εργαλείο» αλλά ιατρικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φιλί αποτελεί την κατάληξη μιας εξελικτικής διαδικασίας στόχος της οποίας είναι να αναπτύξει η γυναίκα αντιστάσεις στα μικρόβια που φέρει ο άντρας.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του φιλιού καθώς ο άνδρας περνάει στη γυναίκα μικρόβια και βακτήρια στα οποία εκείνη αναπτύσσει αντιστάσεις καθώς το ανοσοποιητικό σύ
στημά της μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει ώστε να μη συναντήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με απλά λόγια, το φιλί δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μέσο διάδοσης μικροβίων από άνθρωπο σε άνθρωπο για λόγους πρόληψης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, π.χ., ο κυτταρομεγαλοϊός που κρύβεται στο σάλιο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα, γίνεται όμως εξαιρετικά επικίνδυνος αν τον κολλήσει μια έγκυος γυναίκα αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο, ακόμη και να το σκοτώσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανταλλαγή φιλιών για περίοδο έξι μηνών με το ίδιο άτομο προσφέρει προστασία από τον συγκεκριμένο ιό.
ΤΟ ΒΗΜΑ