Η μανία με την καθαριότητα δεν είναι κατ' ανάγκην καλό πράγμα. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να λερώνονται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο οργανισμός των παιδιών που είναι υπερβολικά καθαρά, έχει μειωμένη ικανότητα αντίστασης στις μολύνσεις και αποκατάστασης των επιφανειακών τραυμάτων.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γκάλο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Medicine", σύμφωνα με το BBC.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπερβολική καθαριότητα οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα του δέρματος να αυτοθεραπεύεται. Τα συνήθη βακτήρια που ζουν πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, βοηθούν στην καταπολέμηση μιας φλεγμονής όταν ο άνθρωπος τραυματιστεί (κοπεί, γρατσουνιστεί κλπ.). Τα βακτήρια μετριάζουν την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της πληγής.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς γιατρούς, η νέα έρευνα έρχεται να παράσχει μια ερμηνεία για τη λεγόμενη "υπόθεση υγιεινής", σύμφωνα με την οποία η έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικρο-οργανισμούς κατά την παιδική ηλικία βοηθά το σώμα έναντι των διαφόρων αλλεργιών. Πολλοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η εμμονή του σύγχρονου πολιτισμού στην καθαριότητα ευθύνεται για την πρόσφατη "έκρηξη" των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα κοινό βακτήριο, ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία εξέλιξης μιας φλεγμονής. Μελετώντας κύτταρα ποντικιών και ανθρώπων, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα βακτήρια παράγουν ένα μόριο (LTA) που δρα στα κερατινοκύτταρα, δηλαδή τα κύρια είδη κυττάρων που υπάρχουν στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Το μόριο αυτό εμποδίζει τα κερατινοκύτταρα να αντιδράσουν με μια ανεξέλεγκτη αντιφλεγμονώδη δράση, που τελικά θα προκαλέσει επιδείνωση του προβλήματος (π.χ. φούσκωμα της πληγής).
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκάλο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει τη μοριακή βάση για την κατανόηση της "υπόθεσης υγιεινής", καθώς επίσης φέρνει στο φως άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία για τον μηχανισμό αποκατάστασης ενός τραύματος από τον ίδιο τον οργανισμό. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η έρευνα θα βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις φλεγμονές του δέρματος.