20 Νοε 2009

Η ευεργετική συντροφιά των ζώων



Νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει για μία ακόμη φορά τις πολύτιμες ιδιότητες της θεραπείας που βασίζεται στη βοήθεια των ζώων συντροφιάς. Επιστήμονες από το Loyola University Health System στο Ιλινόις διαπίστωσαν ότι το λεγόμενο «pet therapy» ευνοεί την πλήρη ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μία χειρουργική επέμβαση ή μία μεταμόσχευση, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Και επιπλέον μειώνει κατά 50% την ανάγκη τους να καταφύγουν σε αναλγητικά φάρμακα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμα ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τραύματα του νωτιαίου μυελού ή εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, αυτισμό ή σύνδρομο Ντάουν.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων συντροφιάς έχει θετική επίδραση στην ψυχοκοινωνική, συναισθηματική και σωματική κατάσταση των ασθενών. Συνεπώς, συστήνεται η διάδοση της χρήσης του pet therapy στα πλαίσια της ανάρρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζούλια Χάβεϊ, η επιστήμονας που παρουσίασε τη σχετική μελέτη στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ανθρωποζωολογίας.

Η δρ Χάβεϊ έχει ξεκινήσει εκτροφή σκύλων για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Canine Companions for Independence». Τα σκυλιά αυτά εκπαιδεύονται έτσι ώστε να εκτελούν περισσότερες από 40 εντολές, που στόχο έχουν να παροτρύνουν, να θεραπεύουν ή να ανακουφίζουν ασθενείς με ειδικές ανάγκες.

madata.gr