24 Οκτ 2009

Μία άγρυπνη νύχτα πλήττει τον εγκέφαλο

Μια νύχτα με ανήσυχο ύπνο φέρνει μια μέρα με διαταραχές μνήμης. Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει πολλές έρευνες που είχαν δείξει ότι η στέρηση ύπνου εμποδίζει το σχηματισμό αναμνήσεων, μέχρι τώρα όμως ο μοριακός μηχανισμός του φαινομένου παρέμενε άγνωστος.
Στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια εντόπισαν ένα ένζυμο το οποίο συνδέεται με τις διαταραχές μνήμης και φαίνεται ότι όταν αυτό διαταράσσεται από κακής ποιότητας επηρεάζει τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου
Οι ερευνητές εργάστηκαν με ποντίκια και εστιάστηκαν στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι έχει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.
Παρακολούθησαν τα επίπεδα διαφόρων ουσιών του ιππόκαμπου σε πειραματόζωα που είχαν κρατηθεί άγρυπνα για πέντε ώρες. Μέτρησαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του ενζύμου το οποίο είναι γνωστό ότι αναστέλλει το μοριακό μηχανισμό της εδραίωσης μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.
Προκειμένου να επιβεβαιώσουν το ρόλο του PDE4 στην καταστολή της μνήμης, οι ερευνητές χορήγησαν στα άγρυπνα ποντίκια το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ρολιπράμη, το οποίο αναστέλλει τη δράση του ενζύμου.
«Όταν χορηγήσαμε το φάρμακο στα ποντίκια διαπιστώσαμε ότι το έλλειμμα μνήμης που θα παρουσίαζαν κανονικά με τη στέρηση ύπνου είχε αποτραπεί» εξηγεί ο Κρίστοφερ Βέκσεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σχολιάζοντας τη μελέτη στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature όπου δημοσιεύεται η μελέτη.
Ανεξάρτητοι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μελέτη είναι σημαντική, δεδομένου ότι αποκαλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον του μηχανισμού με τον οποίο η στέρηση ύπνου επιδρά στον εγκέφαλο. «Η δημοσίευση αυτή είναι ορόσημο επειδή μας προσφέρει έναν μηχανισμό» σχολίασε ο Πίτερ Γκίσε, ειδικός στη βιολογία της μνήμης στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Κολεγίου Κινγκς στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η στέρηση ύπνου επιδρά στον εγκέφαλο και με άλλους, άγνωστους ως σήμερα τρόπους.
«Το πρόβλημα με αυτά τα φάρμακα είναι ότι έχουν παρενέργειες» είπε.

Ημερησία