21 Οκτ 2009

Δημιούργησαν τεχνητό δέρμα


Eνα επαναστατικό «δεύτερο δέρμα» δημιούργησαν επιστήμονες στη Βρετανία, στην προσπάθειά τους να παρέχουν προστασία από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κυρίως στους γιατρούς και, κατ’ επέκταση, στους ασθενείς. Πρόκειται ουσιαστικά για θεραπεία που εφαρμόζεται σε αμυχές και εγκαύματα της επιδερμίδας, επιταχύνοντας την επούλωσή τους και δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για μικρόβια.

Ενα απλό pad από ειδικές τεχνητές ίνες εφαρμόζεται στον τραυματισμένο ιστό, κάτω από λεπτό μόσχευμα δέρματος. Με τον καιρό το pad γίνεται ένα με την τραυματισμένη σάρκα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται πάνω από αυτή νέα στοιβάδα δέρματος. Τα Smart Matrix pads, όπως είναι η εμπορική τους ονομασία, διεγείρουν την παραγωγή μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία με τη σειρά τους τροφοδοτούν την περιοχή με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Η διαδικασία επιτρέπει έτσι την ανάπτυξη νέου ιστού και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τυχόν μολύνσεις.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί στα νοσοκομεία. Με τη νέα αυτή μέθοδο μειώνεται ο χρόνος επούλωσης των πληγών και των εγκαυμάτων -που σε φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τις τρεις εβδομάδες- και η πληγή μπορεί να δεχτεί ταχύτερα μόσχευμα δέρματος.

madata.gr