19 Οκτ 2009

Η αύξηση του βάρους «μειώνει» την ευφυΐα

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους χειρότερους «συμβούλους» υγείας. Είτε αποτελεί τον προθάλαμο εκδήλωσης ενός εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου είτε τον προάγγελο εμφάνισης μιας νόσου του μεταβολισμού, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι τα άτομα με υπερβολικό λίπος και βάρος θέτουν καθημερινά σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους.

Ωστόσο, τα μηνύματα της επιστημονικής κοινότητας δεν φαίνεται να είναι ελπιδοφόρα για τους παχύσαρκους, καθώς μια σειρά πρόσφατων ερευνών έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας στην καθημερινότητα των υπέρβαρων ατόμων.

Το υπερβολικό λίπος και βάρος συρρικνώνουν τον εγκέφαλο, δρομολογώντας τη δύση της πνευματικής διαύγειας και νοητικής ικανότητας του ατόμου, υποστηρίζουν οι ειδικοί, βασιζόμενοι στα συμπεράσματα εργαστηριακών και κλινικών δοκιμών που διεξήγαν επί χρόνια σε εθελοντές από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο Πολ Τόμσον από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες εξέτασε 97 υγιείς γυναίκες και άντρες, ηλικίας άνω των 70 ετών. Ορισμένοι από αυτούς είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, κάποιοι ήταν υπέρβαροι, με τον Δείκτη Σωματικής Μάζας τους να κυμαίνεται από 25 έως 30, ενώ οι λοιποί ήταν εξαιρετικά παχύσαρκοι (Δ.Σ.Μ. άνω του 30). Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσο περισσότερα κιλά ζύγιζε κάποιος τόσο μικρότερο ήταν το μέγεθος του εγκεφάλου του...

Ατροφία του εγκεφάλου
Για έναν «βαρύ εγκεφαλικό εκφυλισμό» κάνει λόγο ο Τόμσον, επισημαίνοντας πως ενώ είναι γνωστό ότι το μέγεθος του εγκεφάλου μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία, η διαδικασία ατροφίας του εγκεφάλου των υπέρβαρων είχε ξεκινήσει νωρίτερα και η εξέλιξή της ήταν ταχύτερη σε σύγκριση με εκείνη των εθελοντών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Ο εγκέφαλος των υπέρβαρων ατόμων έδειχνε ηλικιακά οκτώ χρόνια μεγαλύτερος από εκείνον των λεπτών», προσθέτει ο Τόμσον, επισημαίνοντας ότι η αντίστοιχη διαφορά μεταξύ των τελευταίων και των εξαιρετικά παχύσαρκων ανερχόταν στα 16 χρόνια...

Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα εξαγόμενα συμπεράσματα από συγκεκριμένα τεστ συμπεριφοράς που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι ψυχολόγοι, δηλαδή οι μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας υπέρβαροι αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους λεπτούς, δυσκολίες στην επίλυση αριθμητικών προβλημάτων, γρίφων και γενικότερα δοκιμασίες που απαιτούν ένα ικανοποιητικό πνευματικό επίπεδο επεξεργασίας τέτοιου είδους πληροφοριών και δεδομένων.

Ωστόσο η παχυσαρκία δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τη νοητική ικανότητα και τις πνευματικές επιδόσεις, αλλά και γενικότερα το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον υπέβαλε σε εξονυχιστικό ιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας από 40 έως 66 ετών.

Το συμπέρασμα; Το μέγεθος του εγκεφάλου των υπέρβαρων ήταν κατά 2,4% μειωμένο σε σχέση με τους εθελοντές, των οποίων το βάρος κυμαινόταν μεταξύ των φυσιολογικών ορίων.

Στην Ιαπωνία, ο πανεπιστημιακός ιατρός Γιασουγιούκι Τάκι εξέτασε 700 αγόρια και άντρες διαφόρων ηλικιών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο λίπος διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός τόσο μειώνονται τα επίπεδα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η έρευνα και η παρακολούθηση των εθελοντών διήρκεσε περίπου μια οκταετία...

Τη διαδικασία «σμίκρυνσης» του εγκεφάλου υποβοηθούν και επιταχύνουν διάφορες βιοχημικές μεταβολές που συντελούνται στον οργανισμό των παχύσαρκων.

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα προκαλεί σημαντικές βλάβες στα αγγεία, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή αιμάτωση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Ανδρέας Κατσούλης


ΕΘΝΟΣ