15 Οκτ 2009

Μια τρύπα στον αέρα! Δημιουργήθηκε ο πρώτος στον κόσμο ανεμιστήρας χωρίς έλικες

Πάντα υπάρχουν περιθώρια να ξανα-εφευρεθεί ένα μηχάνημα που όλοι θεωρούσαν «τελειωμένο», όπως ο ανεμιστήρας, ο οποίος ουσιαστικά έχει μείνει απαράλλαχτος, όπως ήταν πριν δύο αιώνες.
Έναν επαναστατικό υψηλής τεχνολογίας ανεμιστήρα, ο οποίος έχει…μια τρύπα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν οι έλικες, παρουσίασε ο βρετανός επιχειρηματίας και εφευρέτης Τζέημς Ντάισον, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει γίνει γνωστός για την ανακάλυψη της ηλεκτρικής σκούπας χωρίς σακούλα και του στεγνωτήρα χεριών.

Ο επιτραπέζιος ανεμιστήρας – με την πλήρη ονομασία «Ανεμιστήρας Πολλαπλασιασμού Αέρα Ντάισον»- εντυπωσιάζει με το ριζοσπαστικό σχεδιασμό του.

Η συσκευή «ρουφά» αέρα μέσα σε μια κυλινδρική βάση και μετά τον εκτοξεύει με δύναμη από ένα όρθιο «δακτυλίδι» διαμέτρου 10 ιντσών, που στηρίζεται πάνω στη βάση, με συνέπεια ο αέρας να εμφανίζεται να έρχεται από το…πουθενά (περίπου 540 λίτρα αέρα εκτοξεύονται ανά δευτερόλεπτο).

Σύμφωνα με το δημιουργό του, ο νέος ανεμιστήρας δεν μαζεύει σκόνη όπως ο παλιός, δεν κάνει θόρυβο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα δάχτυλα παιδιών και μεγάλων, ενώ υπερτερεί κι έναντι των αιρ-κοντίσιον, που καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια, με συνέπεια να ρυπαίνουν το περιβάλλον και να χρεώνουν τον κάτοχό τους με υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Ο ανεμιστήρας χωρίς έλικες καταναλώνει ίδια περίπου ενέργεια με τα μοντέλα που έχουν έλικες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο νέος ανεμιστήρας-τρύπα κοστίζει 300 – 330 δολάρια, δηλαδή πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό με έλικες.

Πάντως ο Ντάισον φημίζεται για την επιτυχημένη πορεία των προϊόντων του στην αγορά, με αποκορύφωμα την ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα, η οποία από το 1993, που την κατασκεύασε, μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 31 εκατ. κομμάτια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η εταιρία (μη εισηγμένη) του Ντάισον, που επενδύει σοβαρά στην έρευνα και ανάπτυξη (R & D), εμφανίζει συνεχώς αυξημένη κερδοφορία (89 εκατ. λίρες το 2007). Παρά την οικονομική κρίση και τη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, ο Ντάισον αισιοδοξεί ότι ο ανεμιστήρας του δεν θα αγοραστεί μόνο από λίγους μόνο πλούσιους και εκκεντρικούς.

Σύμφωνα με το Live Science, οι πρώτοι μηχανικοί ανεμιστήρες εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή στις αρχές του 19ου αιώνα, οι ανεμιστήρες οροφής έκαναν την εμφάνισή τους μετά το 1860, ενώ ο πρώτος ηλεκτροκίνητος ατομικός ανεμιστήρας βγήκε στην αγορά στη δεκαετία του 1880.

Και από τότε ο χρόνος πάγωσε για τους ανεμιστήρες – ώσπου ο Ντάισον ασχολήθηκε με το ζήτημα…

Ελευθεροτυπία