12 Σεπ 2009

Τα κατεψυγμένα είναι και υγιεινά

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια απρόσμενη διαπίστωση έκαναν ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Sheffield Ηallam, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι το ίδιο υγιεινά με τα φρέσκα. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι τα κατεψυγμένα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περισσότερο θρεπτικά από τα φρέσκα. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις διατροφικές και θρεπτικές ανάγκες των παιδιών σχολικής ηλικίας και τις τροφές που καταναλώνουν στα σχολεία και γενικότερα από το πρωί ως το βράδυ που θα φάνε στο σπίτι τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές προχώρησαν σε συγκρίσεις ανάμεσα στις φρέσκες τροφές που καταναλώνουν τα παιδιά και στις αντίστοιχες κατεψυγμένες.

«Η πεποίθηση ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι πάντοτε πιο υγιεινά και θρεπτικά από τα κατεψυγμένα είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι το ίδιο και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο θρεπτικά από τα φρέσκα.Αυτό οφείλεται στις νέες μεθόδους και διαδικασίες κατάψυξης των τροφών, η οποία γίνεται ταχύτατα και με τρόπο τέτοιο ώστε να ελαχιστοποιείται η απώλεια των θρεπτικών συστατικών.Σε αντίθεση η αλυσίδα της παρασκευής-συλλογής,συσκευασίας και μεταφοράς των φρέσκων τροφίμων στις αγορές και στα καταστήματα είναι χρονοβόρος. Μπορεί να περάσει και ένας μήνας για να φτάσει ένα φρέσκο τρόφιμο στα χέρια του καταναλωτή, χρόνος στον οποίο μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών του θα έχει χαθεί. Επιπλέον τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι πιο φτηνά και θέλουν λιγότερο χρόνο προετοιμασίας για να καταναλωθούν» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Σαρλότ Χάρντεν, επικεφαλής της έρευνας.΅

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ