23 Σεπ 2009

Μαθητές "ταξιδεύουν" στο διάστημα- βράβευση καθηγητή σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και δοκίμασαν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας να μετρήσουν το βάρος αντικειμένων, μίλησαν μ’ έναν αστροναύτη και προσπάθησαν να καταλάβουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εργασία σ’ ένα περιβάλλον που καμία σχέση δεν έχει με τις συνθήκες στη γη.
Πρόκειται για περίπου 200 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, με αφορμή διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency - ESA) μεταξύ καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Θέμα του ήταν η πρόταση ενός πειράματος που θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα στη γη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να δείξει τις ιδιότητες ενός περιβάλλοντος μικροβαρύτητας. Το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε 100 συμμετοχές, κέρδισε ο Ελληνας Θόδωρος Πιερράτος, καθηγητής στο 2ο Λύκειο Εχεδώρου, στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρότεινε ένα πείραμα που αφορά τη μέτρηση της μάζας ενός αντικειμένου στο διάστημα με ταλάντωση.

«Αν ο αστροναύτης κρεμάσει ένα αντικείμενο σε ελατήριο και μετρήσει την περίοδο ταλάντωσης, γνωρίζοντας τη σταθερά του ελατηρίου- τη σκληρότητά του δηλαδή- τότε μπορεί να υπολογίσει τη μάζα του», ανέφερε στην ομιλία του, στην εκδήλωση, ο κ.Πιερράτος, προτρέποντας τους μαθητές να πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι το πείραμα.

Το ίδιο έκανε, σε ζωντανή σύνδεση από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο Βέλγος αστροναύτης Frank De Winne, επιδεικνύοντας στους μαθητές την ορθότητα του πειράματος και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Οι μαθητές, στη διάρκεια της εκδήλωσης, απάντησαν και σ’ ένα τεστ ερωτήσεων με θέμα το διάστημα, κερδίζοντας διάφορα δώρα και παρακολούθησαν τη βράβευση των νικητών του διαγωνισμού, με παράλληλες συνδέσεις σ’ άλλα τρία ευρωπαϊκά κέντρα επιστημών, στο Μιλάνο, τη Βαρκελώνη και το Μέχελεν Βελγίου.

«Οι συνδέσεις στα αντίστοιχα κέντρα έγιναν με βάση τον τόπο κατοικίας των υπόλοιπων καθηγητών που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό», διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης, Χαράλαμπος Βάρβογλης, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή διαστημική τεχνολογία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στα διαστημικά προγράμματα της ESA.

Πηγή: ert3.gr