20 Σεπ 2009

Με 1,25 δολάρια την ημέρα ζουν 90 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο


Κεφάλαια, ύψους 11,6 δισ. δολαρίων, απαιτούνται, άμεσα, για τη βοήθεια των φτωχών χωρών του πλανήτη, εκτιμά σε έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα, τονίζοντας ότι έτσι θα προχωρούσαν έργα για την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική περίθαλψη και τις υποδομές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε «Τόμο», ειδικώς αφιερωμένο στην τύχη των φτωχών του πλανήτη μας, εν μέσω μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία την τελευταία διετία.

Αν δεν συγκεντρωθεί ένα σημαντικό, έστω, τμήμα από το ποσό των 11,6 δις, «τότε οι έως σήμερα επιτευχθείσες πρόοδοι σε φτωχές περιοχές του πλανήτη μας, τις οποίες κερδίσαμε με τόσο κόπο, απλώς, θα εξανεμιστούν» σημειώνει, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι οι πολύ φτωχοί του πλανήτη δεν αντιπροσωπεύονται στην G-20.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 89 εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο ζουν με 1,25 δολάρια ημερησίως.

Στη Σύνοδο της G-20 στο Λονδίνο, την περασμενη άνοιξη, συμφωνήθηκε να δοθεί βοήθεια 50 δισ. δολαρίων. Αλλα 20 δισ. δολάρια υποσχέθηκαν στη Σύνοδο της Λ' Ακουϊλα, στην Ιταλία, κυρίως για τον αγροτικό τομέα.

Η δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου έχει επεκταθεί και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στη Βρετανία, πολλά παιδιά ζουν εν έτει 2009 σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και η ζωή τους παραπέμπει σε εκείνη «της εποχής του Ντίκενς», όπως δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Δασκάλων και Επιμελητών (ATL).

Πολλά παιδιά προέρχονται από τόσο φτωχές κοινότητες, ώστε είναι υπερβολικά δύσκολο για τα σχολεία να βοηθήσουν.

«Υπάρχουν υγιή παιδιά, τα οποία έρχονται στο σχολείο χωρίς να γνωρίζουν να πηγαίνουν τουαλέτα. Παιδιά, που δεν ξέρουν να ντύνονται μόνα τους, παιδιά που ξέρουν να τρώνε το φαγητό μόνο με κουτάλι. Ή, πάλι, παιδιά που δεν γνωρίζουν καν, ποιόν θα βρουν στο σπίτι επιστρέφοντας, αν βρουν». λέει.

Στην Αφρική, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, που προκαλούνται βασικά από την πνευμονία κι εύκολα θα προλαμβάνονταν με εμβόλια.

Περίπου 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε, πεθαίνουν ετησίως από τον στρεπτόκοκκο και τον αιμόφιλο της γρίπης.

Και για τις δύο ασθένειες, υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά, ελλείψει κονδυλίων, δεν περιλαμβάνονται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη.

Πηγή: in.gr