13 Αυγ 2009

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες, ενώ σοκ προκαλεί το γεγονός ότι κάθε 48 ώρες γίνεται μια δολοφονία.

Δεκάδες είναι οι αφηγήσεις πολιτών που έπεσαν θύματα επιτήδειων μέρα μεσημέρι και αυτοί είναι οι τυχεροί, καθώς πολλοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι γίνονται στόχοι αιματηρών επιθέσεων ληστών που δεν διστάζουν να φτάσουν στο φόνο για λίγα ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται 216 κλοπές-διαρρήξεις, 14 ληστείες, ενώ χάνονται 70 οχήματα την ημέρα. Το τρομακτικό είναι ότι κάθε δύο ημέρες σημειώνεται μια δολοφονία.

Σε σχέση με το 2008 οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 41% (κατά 43,2% οι ληστείες τραπεζών), οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 9,64% και οι κλοπές οχημάτων κατά 14,6%. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις ληστείες με θύματα πολίτες, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις στο δρόμο και στα σπίτια τους.

Το Α' εξάμηνο του 2009 σημειώθηκαν 2.488 ληστείες, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2008 είχαν σημειωθεί 1764 και το 2007 μόλις 1230.

Οι συμμορίες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, καθώς θεωρούνται πιο εύκολοι στόχοι από τις τράπεζες. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους χτυπήθηκαν 208 σούπερ μάρκετ και 71 πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ σημειώθηκαν και 202 ληστείες τραπεζών.

Παράλληλα, στην ημερήσια διάταξη είναι τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, οι απαγωγές και τα συμβόλαια θανάτου, που όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα οργανώνονται και μέσα από τις φυλακές, όταν οι εγκέφαλοι συμμοριών συλληφθούν.

Αξιωσημείωτη αύξηση έχουν σημειώσει και τα εγκλήματα που σημειώνονται από αλλοδαπούς. Όπως αναφέρουν τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. στις ληστείες η συμμετοχή των αλλοδαπών φθάνει το 49,46%, στις κλοπές και τις διαρρήξεις το 50,87%, στις ανθρωποκτονίες το 37,57% και στους βιασμούς το 48,36%. Σε εγκλήματα που έχουν σχέση με εμπορία λευκής σαρκός το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών εκτοξεύεται στο 55,13%.

Το θλιβερό της ιστορίας είναι ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται διαρκώς παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα και παρά την αύξηση των συλλήψεων και τη βελτίωση της εξιχνίασης εγκλημάτων. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και η απουσία οργανωμένης αντεγκληματικής πολιτικής και πολιτικής πρόληψης του εγκλήματος έχουν διογκώσει το πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και μόνο με "επιχειρήσεις-σκούπα", με τη συνοδεία κάμερας.

Πηγή: news247.gr