Σύμφωνα με δύο ερευνητές του Κέντρου Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, τον Ρeter Dodds και τον Christopher Danforth, υπάρχει τρόπος να μετρήσει κανείς τη λεγόμενη «συλλογική ευτυχία». Και χρησιμοποιώντας τον ανακάλυψαν ότι είναι μύθος πως η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας για την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου είναι η Δευτέρα.
Η «μέθοδος» που χρησιμοποίησαν ήταν η μελέτη και ανάλυση όσων γράφουν οι άνθρωποι στα μπλογκ τους και στα μηνύματα που στέλνουν στο Τwitter. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι, όπως υποστήριξαν, το γεγονός ότι οι χρήστες του Διαδικτύου, τους οποίους και παρατηρούν, βρίσκονται σε «φυσικό» περιβάλλον, μιας και νιώθουν άνεση και επικοινωνούν με φίλους ή γνωστούς με αποτέλεσμα να είναι πιο ειλικρινείς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα στο δείγμα των ερευνών για την ευτυχία.
Οι μελετητές, αφού ανέλυσαν 2,4 εκατομμύρια μπλογκ για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών αξιολογώντας τα συναισθήματα των χρηστών τους με βάση τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινή πεποίθηση πως την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι περισσότεροι δεν είναι χαρούμενοι είναι μάλλον λανθασμένη. Όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις των μπλόγκερ, τη Δευτέρα διατηρούν ακόμη τις καλές αναμνήσεις του Σαββατοκύριακου και έτσι έχουν αρκετά καλή διάθεση. Αντίθετα, στη μέση της εβδομάδας και κυρίως την Τετάρτη η διάθεσή τους είναι στο ναδίρ.
Για την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου «η συγκεκριμένη έρευνα έχει σίγουρα υπόβαθρο αλήθειας αλλά αμφιβάλλω αν μπορούμε να μιλάμε για συλλογική ευεξία και αν υπάρχει δυνατότητα μέτρησής της». Όπως επισημαίνει, η καθημερινή της εμπειρία δείχνει ότι όντως την Τετάρτη οι περισσότεροι βρίσκονται σε σχετικά κακή διάθεση ενώ η Δευτέρα δεν είναι τόσο άσχημη ημέρα για την ψυχική διάθεση και ο λόγος είναι όντως ότι προηγείται το Σαββατοκύριακο. Πώς όμως επιδρά το Σαββατοκύριακο στη διάθεσή μας τη Δευτέρα και την Τετάρτη; «Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν πολύ καλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και διατηρούν τις καλές αναμνήσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν καλή διάθεση. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που δεν περνούν καλά- και η βασικότερη αιτία είναι ότι οι ίδιοι δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες, τις οποίες όμως δεν μπόρεσαν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων να ικανοποιήσουν- κι επιθυμούν να φτάσει η Δευτέρα ώστε να μπουν στους ρυθμούς τους ή να δουν τους συναδέλφους τους και να περάσουν ευχάριστα. Τέλος, υπάρχουν κι αυτοί οι οποίοι ξεκουράζονται και γεμίζουν μπαταρίες, κατά συνέπεια έχουν μεγαλύτερη ενέργεια ή όρεξη για δουλειά τη Δευτέρα», σημειώνει η ψυχολόγος και προσθέτει: «την Τετάρτη, στη μέση δηλαδή της εβδομάδας, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα αίσθημα κούρασης και αναμονής για το Σαββατοκύριακο, που όμως είναι ακόμη μακριά. Έτσι εξηγείται η άσχημη διάθεση των περισσοτέρων».
Βέβαια, όπως τονίζει η κ. Καππάτου, «όλα αυτά είναι σχετικά και εξαρτώνται τόσο από το άτομο όσο και από το είδος της εργασίας του. Επίσης το ποια μέρα θεωρεί κανείς τη δυσκολότερη ή τη χειρότερη επηρεάζεται και από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει τον χρόνο και τις υποχρεώσεις του. Αν είμαστε καλοί μάνατζερ του εαυτού μας και εξασφαλίζουμε λίγο προσωπικό ελεύθερο χρόνο, τότε κάθε μέρα μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι».
«Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τη μέρα»
Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Ευστράτιος Παπάνης τονίζει πως «από τη δεκαετία του ΄60 έχουν δημοσιευθεί πάνω από 3.000 έρευνες σχετικά με την υποκειμενική αίσθηση της ικανοποίησης ή της ευτυχίας, η οποία συσχετίζεται απόλυτα με την ποιότητα ζωής».
Προσθέτει δε ότι «η ευτυχία είναι συναίσθημα, είναι δηλαδή κάτι υποκειμενικό και γι΄ αυτό δύσκολα μετρήσιμο. Αυτό που θα μπορούσε να μετρήσει κανείς είναι η ικανοποίηση από τη ζωή που είναι γνωστικός παράγοντας».
Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους μπορεί να εξαρτηθεί- και με βάση τους οποίους προσδιορίζεται- η «ευτυχία» της κοινωνίας ως συνόλου, «φυσική, ψυχολογική και πνευματική ευεξία, υλικά και κοινωνικά αγαθά, κοινοτικές υποδομές, ελεύθερος χρόνος, ποιότητα ζωής και εκπαίδευσης, βιοτικό επίπεδο, ψυχαγωγία είναι μερικοί από αυτούς που η κοινωνική έρευνα έχει αναδείξει». Ωστόσο μέσα σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται κάποια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, δηλαδή όπως υποστηρίζει είναι «αστείο να πούμε πώς τη μία ή την άλλη ημέρα της εβδομάδας η κοινωνία ως σύνολο νιώθει περισσότερο χαρούμενη ή δυστυχισμένη».
Πηγή: georgelaios.blogspot.com
26 Αυγ 2009
Η χειρότερη μέρα της εβδομάδας είναι η ... Τετάρτη!
Τετάρτη, Αυγούστου 26, 2009
Cocktail News