12 Αυγ 2009

Ντύνονται ζητιάνοι για το... χαρτζιλίκι!

Και μόνο η θέα ενός ρακένδυτου, εξαθλιωμένου ανθρώπου συνήθως αρκεί για να προκαλέσει την ανθρωπιά των περισσότερων περαστικών που περνώντας δίπλα τους θα κάνουν τον... κόπο να τους δώσουν λίγα κέρματα.

Χθεσινό δημοσίευμα της «Daily Mail» όμως αποκάλυψε πως στη Βρετανία της οικονομικής κρίσης πολλοί από τους ζητιάνους που κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες σπιτιών, που μέσω της επαιτείας προσπαθούν απλώς να αυξήσουν το εισόδημά τους! Και μάλλον το καταφέρνουν, αν αναλογιστεί κανείς πως έπειτα από μια ολιγόωρη γύρα τις «καλές μέρες» καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ακόμη και 250 ευρώ!

Οι «ζητιάνοι» αυτοί καθημερινά, επιστρέφοντας το απόγευμα από τη δουλειά τους, φορούν ό,τι παλιό ρούχο έχουν στην ντουλάπα τους και περνούν τα απογεύματα καθισμένοι έξω από μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μάλιστα μία από αυτούς μιλώντας στην «Daily Mail» δεν δίστασε να αποκαλύψει πως αν και εργάζεται κανονικά από τις εννέα το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα, στη συνέχεια ζητιανεύει, γιατί θέλει να αγοράσει καινούργια κουζίνα για το διαμέρισμά της!

Από την πλευρά της, η αστυνομία κάνει λόγο για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση υποδύονται τους επαίτες και κερδίζουν ετησίως χιλιάδες ευρώ χωρίς να φορολογούνται.

«Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου μερικοί από αυτούς μπορεί να εισπράξουν ακόμη και 250 ευρώ δήλωσε ο υπαρχιφύλακας Αντριαν Αντεργουντ μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο Λέστερ, ενώ πρόσθεσε ότι σε ετήσια βάση πολλοί βάζουν στην τσέπη τους ακόμη και 25000 ευρώ «μαύρα».

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, η βρετανική αστυνομία προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου των προειδοποιήσεων. Ετσι τις δύο πρώτες φορές που θα πιάνουν κάποιο «ζητιάνο» απλώς θα τον προειδοποιούν να μην επαναλάβει την πράξη του. Την τρίτη -και φαρμακερή- φορά όμως ο «επαίτης» θα συλλαμβάνεται και θα διώκεται από το νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως με βάση επίσημα στοιχεία, στις καλύτερες «πιάτσες» της Βρετανίας, όπως αυτή του Λονδίνου, οι επαίτες κερδίζουν ακόμη και 350 ευρώ ημερησίως.

Πηγή: espressonews.gr