14 Αυγ 2009

72.000 χρόνων τουλάχιστον η θερμική επεξεργασία

Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ήδη την τεχνολογία της φωτιάς για να κατασκευάζουν λίθινα εργαλεία πριν από 72.000 χρόνια στη νότια περιοχή της Αφρικής, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

"Ανακαλύψαμε ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, πριν από 72.000 χρόνια, ίσως ακόμη και πριν από 164.000 χρόνια στην ακτή της σημερινής Νότιας Αφρικής, χρησιμοποιούσαν μια σχολαστικά ελεγχόμενη εστία φωτιάς ώστε, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία, να ζεσταίνουν τις πέτρες και να αλλάζουν τις ιδιότητές τους", λέει ο Κάιλ Μπράουν του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, ένας από τους κύριους συντάκτες της μελέτης.

Μέχρι στιγμής, τα πιο παλαιά ίχνη χρήσης της θερμότητας για κατασκευή εργαλείων είχαν βρεθεί στην Ευρώπη και χρονολογούνταν πριν από 25.000 χρόνια. Τα νέα ευρήματα τοποθετούν την στιγμή που ο άνθρωπος έμαθε ότι με τη φωτιά μπορεί να επεξεργάζεται την ύλη - μία τεχνολογία που οδήγησε στην κεραμική και την επεξεργασία του σιδήρου - ακόμα παλαιότερα.

"Η ανακάλυψή μας γι' αυτή την επεξεργασία με φωτιά δείχνει ότι αυτοί οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι ήλεγχαν τη φωτιά με ποικίλους και εξελιγμένους τρόπους", προσθέτει ο Μπράουν.

"Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της σχέσης μεταξύ φωτιάς και τεχνολογίας, οι ρίζες της πυροτεχνολογίας που οδήγησε στην πιο πρόσφατη τεχνολογία της κεραμοποιίας και της επεξεργασίας μετάλλου" συμπληρώνει.

Η καθοριστική στιγμή

Ο καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας Marean από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα αναφέρει ότι η ανακάλυψη της πυροτεχνουργίας έγινε όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι οι πέτρες που έχουν καεί είναι πιο εύκολο να πελεκηθούν. "Η τεχνολογία της θερμικής επεξεργασίας ξεκινά με μία "στιγμή ευφυίας". Κάποιος ανακαλύπτει ότι θερμαίνοντας την πέτρα, γίνεται ευκολότερη η επεξεργασία της" αναφέρει.

"Αυτή η γνώση, την οποία κατέχουν μόνο οι άνθρωποι - μεταλαμπαδεύεται σε επόμενες γενιές και εξελίσσεται. Ελέγχοντας τη θερμότητα και την ψυχρότητα, η επεξεργασία των λίθων γίνεται πιο πολύπλοκη" συμπληρώνει.

Πηγή: nooz.gr