13 Αυγ 2009

Βρετανία: Στη φυλακή παιδιά 12 ετών

Μεγάλος αριθμός παιδιών, ορισμένα μικρότερα από 12 ετών, φυλακίζονται κάθε χρόνο, παρά τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ποινές φυλάκισης θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Barnardo, από την εξέταση περιπτώσεων που καταγράφηκαν την περίοδο 2007 - 2008 προκύπτει ότι το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 12 με 14 ετών, τα οποία φυλακίστηκαν, δεν θα έπρεπε να έχουν εγκλειστεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα κριτήρια της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτό υποδηλώνει ότι 170 παιδιά στην Αγγλία και την Ουαλία δεν θα έπρεπε να έχουν φυλακιστεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μέχρι το 1998, τα παιδιά κάτω των 14 ετών φυλακίζονταν μόνο αν είχαν διαπράξει κάποιο σοβαρό αδίκημα. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, οι έφηβοι με συστηματικά παραβατική συμπεριφορά, επιτρέπεται να φυλακιστούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα παιδιά θα πρέπει να φυλακίζονται ως έσχατη λύση, αλλά οι δικαστές έχουν τον τελευταίο λόγο όσον αφορά στην ποινή.

"Είναι μία τραγωδία για τα ίδια τα νεαρά άτομα. Μια σπατάλη χρημάτων που σοκάρει και, από πλευράς μείωσης της παραβατικότητας και προστασίας των θυμάτων, η αντιμετώπιση αυτή είναι σχεδόν απόλυτα αναποτελεσματική", δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Μάρτιν Νάρεϊ

Πηγή: ΣΚΑΪ