3 Ιουλ 2009

FBI: Νέα στοιχεία για τον Σανταμ Χουσέιν

Ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν στην Βαγδάτη όταν εισήλθαν σε αυτήν τα αμερικανικά στρατεύματα στις 9 Απριλίου του 2003 και έφυγε από την ιρακινή πρωτεύουσα την επόμενη ή την μεθεπόμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάκριση του πρώην δικτάτορα που έγινε από το FBI, κατά την κράτηση του, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία από τις 27 συνεδρίες ανάκρισης και τις «συζητήσεις» που έγιναν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2004, αποχαρακτηρίστηκαν από το FBI. Οι περισσότερες από τις ανακρίσεις έγιναν από τον ειδικό πράκτορα του FBI που ομιλεί αραβικά, Τζόρτζ Πίρο, σε ένα αμερικανικό κέντρο κράτησης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο πρώην δικτάτορας, που συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου του 2003 κοντά στο Τικτρίτ βόρεια της Βαγδάτης και απαγχονίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, είχε δηλώσει ότι είχε παραμείνει έως τις 10 ή 11 Απριλίου στην πρωτεύουσα ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν εισέλθει σε αυτήν στις 9 του ίδιου μηνός.

Έκανε μια τελευταία συνάντηση με τους ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος του και τους δήλωσε: «θα πολεμήσουμε μυστικά».

Στη συνέχεια αποχώρησε από την Βαγδάτη, «διαλύοντας» προοδευτικά την προσωπική του φρουρά, για να μην προκαλέσει την προσοχή.

Η υπόγεια κρυψώνα στο αγρόκτημα Αλ Νταούρ, 30χλμ από το Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, όπου συνελήφθη τελικά οκτώ μήνες αργότερα, με μακριά μαλλιά και γένια πολλών μηνών, ήταν ήδη μια κρυψώνα που είχε επίσης χρησιμοποιήσει το 1959 όταν διέφευγε προσπαθώντας να μην συλληφθεί μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα
Πηγή: protothema.gr