18 Ιουλ 2009

Επικίνδυνες βελόνες ινσουλίνης στην αγορά

Βελόνες ινσουλίνης «μαϊμού» κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων στους διαβητικούς, όπως σπάσιμο κατά τη χορήγηση της ινσουλίνης και μόλυνση. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλούν τους ασθενείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν και δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιες βελόνες στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για πλαστές βελόνες χορήγησης ινσουλίνης «Νovofine» της εταιρείας Novo Nordisk, οι οποίες εντοπίστηκαν αρχικά από τις ολλανδικές Αρχές. Οι ειδικοί της χώρας σήμαναν αμέσως «συναγερμό» σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ εκτιμάται ότι βελόνες «μαϊμού» κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ προειδοποιούν ότι η χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία του ασθενούς, όπως το σπάσιμο της βελόνας και τη μη χορήγηση σωστής δόσης ινσουλίνης. Οι συγκεκριμένες βελόνες ενδέχεται, επίσης, να μην έχουν αποστειρωθεί επαρκώς και η χρήση τους να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και μολύνσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές μπορούν να τις εντοπίσουν από μία σειρά χαρακτηριστικών. Η συσκευασία με τις πλαστές βελόνες δεν φέρει γραμμωτό κώδικα (barcode) και η επισήμανση στη συσκευασία δεν είναι στην ελληνική γλώσσα.

Στη συσκευασία τους ενδέχεται να υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα και να απουσιάζει η γραμμή κάτω από το λογότυπο «CΕ».

Η πλαστή βελόνα είναι κακής ποιότητας. Φέρει συχνά ίχνη κολλητικής ουσίας και δεν εφαρμόζει σωστά στον στυλό χορήγησης ινσουλίνης. Οι διαβητικοί που εντοπίσουν προϊόν με αυτά τα χαρακτηριστικά, καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι περίπου 900.000 άτομα και από αυτούς 30.000 παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Από το σύνολο των πασχόντων, το 5% έως 10% (40.000 έως 90.000 άτομα) είναι διαβητικοί τύπου 1 και χρειάζονται διά βίου χορήγηση ινσουλίνης. Σε ετήσια βάση καταγράφονται 35.000 έως 40.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη, από τις οποίες οι 500 αφορούν παιδιά κάτω των 16 ετών.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ

Συσκευασία

Δεν έχει barcode
Δεν υπάρχουν ενδείξεις στα Ελληνικά
Ενδέχεται να έχει αυτοκόλλητη ετικέτα στα Ελληνικά
-Δεν έχει γραμμή κάτω από το λογότυπο «CΕ»
Βελόνα

Είναι κακής ποιότητας
Φέρει ίχνη κολλητικής ουσίας
Δεν εφαρμόζει σωστά στο στυλό χ
ορήγησης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ