20 Ιουλ 2009

Συναγερμός για τη γρίπη στις κατασκηνώσεις

Την προσέλευση ατόμων με συμπτώματα της νέας γρίπης στα νοσοκομεία προσπαθεί να αποθαρρύνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μειωθούν οι μαζικές εισαγωγές για προληπτικό έλεγχο, ενώ χθες συναγερμός σήμανε μετά την εμφάνιση κρούσματος σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική και σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν εν πλω.

Μετά την εφαρμογή του μέτρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με το οποίο παύει το στάδιο της καθημερινής καταγραφής μεμονωμένων περιστατικών και εφαρμόζεται το στάδιο προστασίας και επιτήρησης της «επικινδυνότητας» του ιού, το υπουργείο Υγείας σταματά την καταμέτρηση αλλά και τη νοσηλεία όλων των περιστατικών που εμφανίζουν τα συμπτώματα της νέας γρίπης.

Ταυτόχρονα παύει να γίνεται και ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων για το στέλεχος Η1Ν1 και θα εφαρμόζεται μόνο δειγματοληπτικά σε άτομα που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα ή ειδικές καταστάσεις, όπως είναι οι πρόσφατα χειρουργημένοι, ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ο δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος γίνεται σε ποσοστό περίπου 30% των ατόμων που προσέρχονται με συμπτώματα στα νοσοκομεία. Επιπλέον ελέγχονται όλοι οι τουρίστες οι οποίοι θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού έχουν βρεθεί σε χώρους συνωστισμού- όπως είναι τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια- όπου κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό Η1Ν1.

Τα σοβαρά περιστατικά
«Πλέον, ελέγχουμε και αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά με σοβαρή κλινική εικόνα ή πιθανότητες επιπλοκής της νόσου. Δεν χορηγούμε αντιιικά φάρμακα σε όλους τους ασθενείς με συμπτώματα γρίπης και συστήνουμε την παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες, εκτός εάν κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Εξειδικεύουμε το θέμα στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή με έντονα συμπτώματα» εξηγεί ο πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Πάνος Ευσταθίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τα περίπου 350 περιστατικά που είχαν καταμετρηθεί, το 95% έχει ιαθεί πλήρως, ενώ η αναλογία ατόμων που συνεχίζουν να αναφέρουν συμπτώματα είναι κατά 80% αλλοδαποί και 20% Έλληνες, ηλικίας κυρίως έως 30 ετών. Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε χθες στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής που φιλοξενεί 500 άτομα, καθώς δεκάχρονο αγόρι βρέθηκε θετικό στον ιό της νέας γρίπης. Το παιδί είχε επιστρέψει πρόσφατα από ταξίδι στο Λονδίνο και παρ΄ όλο που παρουσίασε πυρετό οδηγήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας από τον γιατρό πατέρα του στην κατασκήνωση.

Μετά τον αρχικό πανικό που προκλήθηκε στην κατασκήνωση, γιατροί εξέτασαν τα παιδιά που κοιμούνταν στον ίδιο θάλαμο με τον δεκάχρονο, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι ανησυχητικό.

Η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης πάντως προχωρά από σήμερα σε δέσμη νέων μέτρων για τον «θωρακισμό» των παιδικών κατασκηνώσεων και ειδικά γι΄ αυτές που φιλοξενούν παιδιά από χώρες του εξωτερικού. Εξάλλου, χθες πανικό προκάλεσε στα 50 μέλη του πληρώματος της κανονιοφόρου «Μαχητής», που περιπολεί στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, η ανακοίνωση ότι ένας υπαξιωματικός ήταν θετικός στη νέα γρίπη. Ο αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα σε νοσοκομείο της Κύπρου.
Στο τσεκ-ιν «κόβουν» όσους υποψιάζονται

ΟΔΗΓΙΕΣ στο προσωπικό τους στα γκισέ όπου γίνεται το τσεκ-ιν, να απαγορεύουν την επιβίβαση σε άτομα τα οποία υποψιάζονται ότι πάσχουν από τη νέα γρίπη έχουν δώσει - όπως αποκαλύπτουν οι «Sunday Τimes»η Βritish Αirways και η Virgin Αtlantic.

Όπως δήλωσε μάλιστα εκπρόσωπος των Βρετανικών Αερογραμμών, ήδη κάποιοι επιβάτες στο Χίθροου και άλλα μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας είδαν την πτήση τους να φεύγει χωρίς τους ίδιους, για αυτόν τον λόγο.

«Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της νέας γρίπης ή και οποιασδήποτε άλλης μεταδοτικής ασθένειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αν υπάρχει κάποια υποψία για έναν επιβάτη, υπάρχει 24ωρος αριθμός ιατρικής βοήθειας τον οποίο μπορούν να καλέσουν και ο επιβάτης μπορεί στη συνέχεια να εξεταστεί.

«Ατμομηχανή» της επιδημίας τα παιδιά

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ κινητοποιείται κατά της νέας γρίπης. Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου δήλωσε προχθές στην Πορτογαλία ότι οι υπουργοί Υγείας των 25 θα συναντηθούν τον προσεχή Οκτώβριο για να συζητήσουν το θέμα του εμβολιασμού. Τότε θα αποφασίσουν ποιοι θα εμβολιαστούν και ποιες θα είναι οι δόσεις.

Σύμφωνα με την επίτροπο, πάντως, θα είναι αρκετό να εμβολιαστούν τα «άτομα υψηλού κινδύνου»: οι έγκυοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από πνευμονικές νόσους. Συνολικά, ο αριθμός τους στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια.

Η ανακοίνωση αυτή αφήνει ανοιχτά πολλά ζητήματα. Πρώτα απ΄ όλα, τι θα γίνει με τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν το φθινόπωρο τα σχολεία. Σχετική απόφαση θα ληφθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η νέα γρίπη συνεχίσει να μεταδίδεται με τους σημερινούς ρυθμούς, η κορύφωσή της θα σημειωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα παρουσιάζει συμπτώματα το ένα τρίτο του πληθυσμού. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η γρίπη να παρουσιάσει ύφεση αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, προτού σημειώσει και πάλι έξαρση το φθινόπωρο.

Στο ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Ιταλίας Φερούτσιο Φάτσιο. «Ίσως η μετάδοση να είναι ταχύτατη εκείνη την εποχή, ίσως τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε δέκα ημέρες», τόνισε ο Φάτσιο.
Οι επιστήμονες δεν εμφανίζονται πάντως τόσο ήσυχοι. Σε δηλώσεις του στη «Ρεπούμπλικα», ο δρ Τζάνι Ρέτσα από το Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας επισημαίνει ότι «στα σχολεία, όπως και στους κινηματογράφους και τους άλλους χώρους όπου συναθροίζονται πολλά άτομα, ο ιός κυκλοφορεί πιο γρήγορα».

Την έκπληξή του για τη σχετική συζήτηση εκφράζει, αντίθετα, ο Τζουζέπε Φατσορούσο, πρόεδρος ενός σχολείου της Λομβαρδίας του οποίου νόσησαν 19 μαθητές στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βρετανία. «Τα παιδιά είναι μια χαρά, αρρώστησαν, γιατρεύτηκαν, για μας τα σχολεία θα αρχίσουν κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου».

Τι θα γίνει με τα εμβόλια
Το άλλο ερώτημα που τίθεται αφορά τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να δοθούν τα εμβόλια. Βρετανοί γιατροί που μίλησαν στην «Ιντιπέντεντ» άφησαν να εννοηθεί ότι η πρώτη δόση των εμβολίων θα δοθεί στο κοινό προτού υπάρξουν σαφή και οριστικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Τα παιδιά, που είναι και τα πιο ευάλωτα, ίσως να λάβουν το εμβόλιο έναν μήνα πριν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της δοκιμής του!

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα αυξηθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι», λέει ο Άνταμ Φιν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικός στους εμβολιασμούς. «Τα παιδιά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διάδοση της επιδημίας.

Αυτήν τη στιγμή θεωρούνται η “ατμομηχανή” της επιδημίας. Αντιμετωπίζουμε τις πληροφορίες όπως μας έρχονται, ίσως να έχουμε να κάνουμε με μια πολύ χειρότερη επιδημία, και όσο πιο σύντομα λάβουμε μέτρα τόσο το καλύτερο».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ