Την πεποίθηση των περισσότερων αναλυτών, ότι η Alpha Bank αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» ανάμεσα στους ισχυρούς του τραπεζικού συστήματος, επιβεβαιώνει και πρόσφατη ανάλυση της UBS, στην οποία ο ελβετικός οίκος επιχειρεί να σταθμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του ΧΑ να έλθουν αντιμέτωποι με τον… μπαμπούλα μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής αύξησης κεφαλαίου από την Εθνική, αλλά και την άντληση σημαντικών κεφαλαίων και από άλλες τράπεζες, οι επενδυτές του ΧΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αρκετά σημαντική εκροή, που υπερβαίνει συνολικά τα 2 δις. ευρώ για τις αυξήσεις που ήδη προωθούνται ή ολοκληρώθηκαν.
Εύλογα, οι λάτρεις των τραπεζικών μετοχών, παρότι η μετοχή της ΕΤΕ φαίνεται να αντέχει τις πιέσεις που δημιούργησε η αύξηση κεφαλαίου, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη πριν από κάθε τοποθέτηση το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί μέσα στο ορατό μέλλον η συνεισφορά τους, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Η UBS διαπιστώνει, ότι μετά τις ανακοινώσεις της ΕΤΕ τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε η μετοχή της Alpha και δευτερευόντως η μετοχή της Eurobank. Και επιχειρεί ακολούθως να υπολογίσει τις ανάγκες νέων κεφαλαίων των τραπεζών, που θα ήταν αναγκαία για να περάσουν το νέο «πήχη» κεφαλαιακής επάρκειας, που ανεβαίνει στο 8% για τα κεφάλαια της πρώτης βαθμίδας (Tier 1), τα θεωρούμενα και ως βασικό «μαξιλάρι» ασφάλειας για κάθε τράπεζα.
Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η Eurobank θα χρειασθεί 289 εκατ. ευρώ για να «σκαρφαλώσει» στο 8% (περίπου 8% της χρηματιστηριακής της αξίας) και η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειασθεί μόνο 74 εκατ. ευρώ (3% της κεφαλαιοποίησης). Αντίθετα, η Alpha θα χρειασθεί 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23% της κεφαλαιοποίησής της!
Η UBS, παραδοσιακά «φιλική» στις εκθέσεις της προς την Alpha, επιχειρεί να απαλύνει τις εντυπώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Alpha ίσως χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια, έχει όμως και το «ασφαλέστερο» χαρτοφυλάκιο κινδύνων στην Ελλάδα και μικρή έκθεση, συγκριτικά με άλλες τράπεζες, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όμως, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι υπολογισμοί της UBS έχουν παραλείψει μια σημαντική παράμετρο: ότι οι τραπεζίτες, μετά την αύξηση της Εθνικής και την αναμενόμενη γρήγορη έξοδό της από το πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων, δεν καλούνται μόνο να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια για να ανεβάσουν το ποσοστό του Tier 1, αλλά και για να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις ενισχύσεις που έλαβαν με έκδοση προνομιούχων μετοχών (συνολικά 3,8 δις. ευρώ).
Αλλιώς, τονίζουν αναλυτές, οι τραπεζίτες που δεν θα εξέλθουν γρήγορα από την κρατική «προστασία», θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέλλον: δεν θα μπορούν να μοιράζουν μπόνους για να ικανοποιήσουν τα στελέχη τους, θα απαγορεύεται να διανέμουν μέρισμα σε μετρητά, για να κρατήσουν ικανοποιημένους τους μετόχους τους, ενώ θα απαγορεύεται και να προχωρήσουν σε εξαγορές άλλων τραπεζών.
Αν στην εξίσωση προστεθεί και αυτή η παράμετρος, τα πράγματα αλλάζουν ακόμη περισσότερο εις βάρος της Alpha Bank: η Eurobank έχει λάβει ενισχύσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και συνολικά θα χρειασθεί νέα κεφάλαια ύψους 1,24 δις. ευρώ για να καλύψει το δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας και να επιστρέψει τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ αντίστοιχα η Πειραιώς θα χρειασθεί μόλις 444 εκατ. ευρώ (σημειώνεται, βέβαια, ότι η Eurobank έχει ισχυρό βασικό μέτοχο και αυτό διευκολύνει κάθε προσπάθεια άντλησης νέων κεφαλαίων).
Το πρόβλημα για την Alpha είναι ότι έχει λάβει ενισχύσεις ύψους 1 δις. ευρώ από το Δημόσιο και χρειάζεται, έτσι, συνολικά 1,7 δις. ευρώ για να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ποσό, 450 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το ποσό της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να αντληθεί από μια κατακερματισμένη μετοχική βάση…
Πηγή: sofokleous10.gr
Αλλάζουν τα σύνορα;
Πριν από 9 δευτερόλεπτα