18 Ιουν 2009

Το Twitter "όπλο" των εξεγερμένων

Στις τρεις και μισή το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ένα Ιρανός φοιτητής που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Fair_vote_Iran, έγραφε λακωνικά στο Twitter: «Μας κυνηγά η Basiji (οι κυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες). Χθες βράδυ κοιμήθηκα στο δρόμο.
Το Διαδίκτυο έχει «πέσει» στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης». Αργότερα συνέχισε την ενημέρωση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Τεχεράνη. «Σκοτώθηκαν φοιτητές στους κοιτώνες των κοριτσιών. Ο Ασάντ είναι νεκρός. Δεν ξέρω πού είναι ο Μοχσέν. Τον έχασα χθες μέσα στο πλήθος».

Με όπλο τους το Διαδίκτυο, οι οπαδοί του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, που από το περασμένο Σάββατο διαδηλώνουν για την εκτεταμένη -όπως καταγγέλλουν- νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της Παρασκευής, προσπαθούν να σπάσουν με κάθε τρόπο τη σιωπή που έχει επιβάλει μέσω της λογοκρισίας και της καταστολής το καθεστώς του Αχμαντινετζάντ και να επικοινωνήσουν, μέσω του Twitter, του Facebook, του YouTube και βέβαια των blogs, με τον έξω κόσμο. Και όπως έγραψε και ο «Guardian», «αν το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό ωκεανό αποτέλεσε τη στιγμή που τα ιστολόγια κατέφθασαν ως μέσο ενημέρωσης, οι εκλογές του Ιράν θα μείνουν στην ιστορία για την εκτεταμένη χρήση του Twitter». Πέρα από αυτό όμως το ρόλο του Twitter τις τελευταίες ημέρες υπερτόνισε ακόμη και η Ουάσινγκτον που ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης διαδικασίας συντήρησης της ιστοσελίδας, η οποία είχε οριστεί για το περασμένο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε ο λαός της Τεχεράνης να μπορεί να το χρησιμοποιεί ελεύθερα.

Με την ένταση να μεταφέρεται πλέον και στην ιρανική περιφέρεια, οι διαδηλωτές σχεδίαζαν και για χθες το απόγευμα νέες κινητοποιήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας διενεργεί έρευνα σχετικά με την αιματηρή έφοδο της αστυνομίας και της ισλαμικής πολιτοφυλακής στην εστία του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, η οποία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters φοιτητής, στοίχισε τη ζωής σε τρεις άντρες και μία γυναίκα. Το γεγονός όμως διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον πρύτανη Φαρχάντ Ραχμπάρ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ



Πηγή: espressonews