Στην Πορτογαλία πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), μια συνάντηση που αναμένεται να γίνει ένας σκληρός αγώνας για το μέλλον της απαγόρευσης της εμπορικής φαλαινοθηρίας.
Η διάσκεψη στο νησί της Μαδέρα άρχισε σήμερα και είναι πιθανό να δούμε χώρες που τάσσονται υπέρ της φαλαινοθηρίας να ζητούν να επιτρέπεται το κυνήγι φάλαινας.
Η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι δύο χώρες που συνεχίζουν την εμπορική φαλαινοθηρία, αψηφώντας του μορατόριουμ του 1986, ενώ η Ιαπωνία αλιεύει περίπου 900 φάλαινες το χρόνο για λόγους επιστημονικής έρευνας, όπως ισχυρίζεται. Οι τρεις χώρες ζητούν χαλάρωση της απαγόρευσης για το διεθνές εμπόριο κρέατος φάλαινας. Περιβαλλοντικές ομάδες και την καταπολέμηση της φαλαινοθηρίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες φοβούνται αλλαγή των υφιστάμενων απαγορεύσεων.
Οι φάλαινες έχουν κυνηγηθεί εμπορικά για αιώνες τόσο για το κρέας τους όσο και για το ιχθυέλαιο. Αλλά το κυνήγι ώθησε πολλά είδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης, με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό κίνημα IWC να οδηγήσει πολλές χώρες στην καθιέρωση ενός μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία, το 1986.
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι, ενώ η απαγόρευση έχει βοηθήσει τον πληθυσμού της φάλαινας να ανακάμψει σε κάποιο βαθμό, τα περισσότερα είδη παραμένουν ευάλωτα. Έως και 40.000 φάλαινες έχουν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο από το 1985 -σύμφωνα με το Reuters- από τις χώρες που αρνούνται να υπογράψουν τη συνθήκη της IWC.
Πηγή: ypotheto.blogspot.com
Ο πλανήτης δεν μπορεί να είναι πλέον αμερικάνικος…
Πριν από 9 ώρες