18 Ιουν 2009

Η σεξουαλική ικανοποίηση των Ελλήνων

Βιώνουμε την πιο απελευθερωμένη σεξουαλικά περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, χωρίς όμως να μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι οι σύγχρονοί μας είναι οι πιο ικανοποιημένοι σεξουαλικά άνθρωποι που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη.

Στην αρχή ήταν η σεξουαλικότητα. Δοσμένη ως φυσικό δώρο, παρέμενε εν πολλοίς ανεξερεύνητη για αιώνες. Μετά ήταν η αναζήτηση και η απελευθέρωση, που γίνονται καλύτερα αντιληπτές μέσα από τις συνταρακτικές κοινωνικές αλλαγές ?αρχής γενομένης από τη δεκαετία του ’50. Κατόπιν έκανε την εμφάνισή της η υπερπροσφορά, κάνοντας πολλούς να μιλούν για κορεσμό.

Σήμερα η συζήτηση είναι για το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη σεξουαλική μας ζωή. Για το πόση χαρά αντλούμε από τις επαφές μας, για την ποιότητα του οργασμού, κοντολογίς για μια νέα σεξουαλικότητα που πλέον μετριέται στατιστικά, συζητιέται στις παρέες και ερμηνεύεται μέσα από το πρίσμα της ιατρικής και το μικροσκόπιο σεξοθεραπευτών, ψυχολόγων, ανδρολόγων, ψυχιάτρων.

Κομβική θέση σε όλη αυτήν την προβληματική έχει σήμερα η σεξουαλική ικανοποίηση, ένα θέμα δυσερμήνευτο καθώς δεν ορίζουν όλοι οι άνθρωποι την ικανοποίηση με τον ίδιο τρόπο, ενώ παράλληλα διαφέρει ο βαθμός κορεσμού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το σίγουρο είναι ότι η σεξουαλική ικανοποίηση είναι σημαντική τόσο για την ψυχολογική όσο και για τη σωματική υγεία. Διεθνείς ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη οργασμών στη ζωή ενός ατόμου φαίνεται να απομακρύνει υπολογίσιμα το ενδεχόμενο καρδιοπάθειας και διάφορων μορφών καρκίνου, λειτουργεί κατευναστικά στις ημικρανίες, αποφορτίζει από το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και δημιουργεί αίσθημα πληρότητας, σιγουριάς και αυτοεκτίμησης. Για όλα αυτά, μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή θεωρείται ασπίδα για την υγεία και την καλή ψυχολογία του ατόμου.

Κραχ και στο σεξ
Σε παγκόσμια έρευνα της Durex που έγινε σε τριάντα περίπου χώρες και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ποσοστό 64% των ανδρών και 32% των γυναικών δήλωνε ότι είχε οργασμό σχεδόν σε κάθε σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες φαίνεται να ικανοποιούνται πολύ λιγότερο από τη σεξουαλική επαφή, αφού ποσοστό 6% δήλωνε ότι δεν είχε ποτέ οργασμό, ενώ ένα 11% δήλωνε ότι είχε σπάνια.

Στην ίδια έρευνα και ειδικά για τη χώρα μας, ποσοστό 44% των Ελληνίδων δήλωνε ότι είχε σχεδόν πάντα οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ενώ το ίδιο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 85%. Σχετικά με την ένταση του οργασμού, το 79% των Ελλήνων και το 66% των Ελληνίδων ήταν ευχαριστημένο με την ένταση του οργασμού τους. Ενα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι οι γυναίκες θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους, σε σχέση με τους άντρες.

Πηγαίνοντας πιο βαθιά, θα διαπιστώσουμε ότι στον δρόμο για την κατάκτηση της σεξουαλικής ικανοποίησης υπάρχουν πολλά εμπόδια. Σε πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) -πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Alco σε συνολικό δείγμα 1.800 ενηλίκων- καταγράφεται κατακόρυφη μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών τα τελευταία 2 χρόνια, μείωση που αποδίδεται στα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε ανάλογη έρευνα του 2006 το 29% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα, το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε σε 18% το 2007 και σε μόλις 11% το 2008. Ακόμη, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, ελάχιστοι Ελληνες θεωρούν σήμερα το σεξ ως σημαντικό στοιχείο στη σχέση τους. Στην ερώτηση «Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στη σχέση σας;», το 42% επέλεξε ως απάντηση την οικονομική κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική κατάσταση και μόνο το 16% το σεξ. Μάλιστα, έξι στους δέκα θεωρούν ως κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή τα οικονομικά προβλήματα (41%) και το εργασιακό άγχος (21%), με το 68% του δείγματος να παρατηρεί μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Πάλι στην ίδια έρευνα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι σύγχρονοι βιοπαλαιστές, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα, με το 47% να δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή. Τέλος, τα μεσαία στρώματα φαίνεται να είναι αυτά που έχουν επηρεαστεί περισσότερο -με το 55% να μη δηλώνει σεξουαλικά ικανοποιημένο- όπως επίσης και οι παντρεμένοι, αφού μόνον το 28% δηλώνει ικανοποιημένο.

Για όλα τα παραπάνω μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΜΑΣ, τον χειρουργό, ανδρολόγο και ουρολόγο Κώστα Κωνσταντινίδη. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζει ότι ο οικονομικός είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ τη σεξουαλικότητα. «Τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν στρες, ανασφάλεια, βιώνονται ως αποτυχία και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην έρευνά μας, που δείχνει μεγάλη πτώση της συχνότητας επαφών».

Προχωρώντας ένα θέμα παρακάτω, ο ίδιος τονίζει ότι η ευκολία με την οποία προσφέρεται το σεξ σήμερα αποτελεί επίσης πρόβλημα. «Η επιθυμία πρέπει να έχει εμπόδια. Πρέπει να μη δίνονται όλα στο ‘’πιάτο’’. Η υπερπροσφορά απομυθοποιεί και διαρκώς βλέπουμε ανθρώπους στους οποίους τίποτα δεν κάνει αίσθηση.

Την ίδια ώρα όλο αυτό το σκηνικό που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ, τη βιομηχανία του θεάματος κ.λπ. δημιουργούν καταναγκασμούς μέσα από την ακατάλυτη δύναμη της εικόνας, που αναγκάζουν πολλούς να χάνουν τον αυθορμητισμό και το ένστικτό τους και να αφαιρούν από τη σεξουαλική επιθυμία το μυστήριο. Ο καταναγκασμός ποδηγετεί τις επιθυμίες και σταδιακά οδηγούμαστε σε έναν κορεσμό, που είναι ό,τι χειρότερο για τη σεξουαλική ικανοποίηση». Αν και επιστήμονας και άνθρωπος της γνώσης ο ίδιος, υποστηρίζει πως με τις τόσες πληροφορίες (περί σεξ) χάσαμε τη γνώση και «αυτό είναι ένα βαθύτερο, οντολογικό και φιλοσοφικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία».

Ταμπού και ηθική
Ο Ζήσης Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας, σεξολόγος και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, είναι άλλος ένας διακεκριμένος επιστήμονας. Για αρχή τον ρωτάμε αν μπορούν οι σύγχρονοι Ελληνες να χαρακτηριστούν ικανοποιημένοι σεξουαλικά. Να, η απάντηση: «Η εμπορευματοποίηση του σεξ και ο τρόπος που προβάλλουν τα ΜΜΕ τη σεξουαλικότητα οδηγούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη- σε όλο και περισσότερες απαιτήσεις και διεκδικήσεις γύρω από τη σεξουαλική ικανοποίηση. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν, πάντως, ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των Ελλήνων λειτουργεί ικανοποιητικά και απολαμβάνει το σεξ.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο βαθμός ικανοποίησης έχει πάντα υποκειμενικό χαρακτήρα και δεν ταυτίζεται, σε ποσοστιαίες αναλογίες, με το ποσοστό των Ελλήνων που λειτουργεί ικανοποιητικά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο διεκδικητικές στο σεξ και το απολαμβάνουν περισσότερο στις μέρες μας, σε σχέση με παλαιότερα. Ασφαλώς, υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απειρία, η αδυναμία να δίνουμε και να παίρνουμε, η αδυναμία ή η δυσκολία να κάνουμε μια σχέση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, η έλλειψη χρόνου και η έλλειψη πλαισίου γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά λειτουργούν ανασταλτικά στην κατάκτηση της ικανοποίησης. Επίσης, η θρησκεία επηρεάζει σαφώς αρνητικά τη σεξουαλικότητα, όπως και η μόρφωση, που αν και ευοδώνει συνήθως τις συντροφικές σχέσεις, μπορεί να λειτουργεί ανασταλτικά στο σεξ».

Κατόπιν τον ρωτάμε αν με τα ταμπού που υπήρχαν παλαιότερα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι, σε σχέση με τώρα που έχουν ατονήσει. Ο καθηγητής είναι αντίθετος με την ύπαρξη ταμπού. «Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Η σεξουαλικότητα για να λειτουργεί καλύτερα δεν έχει ανάγκη από ταμπού αλλά από πλαίσιο λειτουργίας. Αυτό το πλαίσιο συνδέει τη σεξουαλικότητα με την ηθική. Η σεξουαλικότητα δεν έχει ανάγκη δεσμών με τη θρησκεία, αλλά με την ηθική. Η κατάργηση των δεσμών με την ηθική θα οδηγήσει ενδεχομένως σε κατάργηση της ίδιας της σεξουαλικότητας και αυτό είναι που θα πρέπει να διαφυλάξουμε και όχι τα ταμπού, τα οποία ασφαλώς έχουν υποχωρήσει», καταλήγει.

Για το τέλος αφήσαμε τον γνωστό σε όλους μας Θάνο Ασκητή, τον επιστήμονα που αποενοχοποίησε το σεξ στην Ελλάδα και έκανε τους πάντες να μιλούν πιο ανοικτά για αυτό. Από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, επισημαίνει ότι ο πειραματισμός για την αναζήτηση σεξουαλικής ικανοποίησης είναι κάτι θεμιτό, ωστόσο υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι. Οπως υποστηρίζει, ο άνθρωπος σήμερα παρουσιάζεται όλο και πιο απελευθερωμένος σεξουαλικά. «Αναζητά τρόπους ικανοποίησης μέσω του ίντερνετ, των χαπιών, των βοηθημάτων. Χαρακτηριστική αλλαγή παρουσιάζει η γυναίκα, η οποία αναζητά τρόπους σεξουαλικής ικανοποίησης, αφού δεν κρύβεται, δεν ντρέπεται και δεν φοβάται για τη σεξουαλικότητά της. Πολλοί άνθρωποι σήμερα ?κυρίως άντρες, αλλά και γυναίκες? επισκέπτονται sex shops για να διευρύνουν τα σεξουαλικά τους ενδιαφέροντα, να πειραματιστούν πάνω στη σεξουαλική τους ζωή. Είναι θεμιτό πολλά ζευγάρια να δοκιμάζουν καινούριες εμπειρίες στο σεξ μέσω εσωρούχων, βοηθημάτων ή άλλων εξαρτημάτων. Η κλινική μας εκτίμηση είναι ότι το ζευγάρι μπορεί να βοηθηθεί από αυτό και να ανανεώσει τη σεξουαλική επαφή και κυρίως τις φαντασιώσεις του». Εντούτοις υπάρχουν και κίνδυνοι.

«Συχνά η σεξουαλική ζωή περιορίζεται στη χρήση και μόνον αυτών των βοηθημάτων και καταλήγει στις περισσότερες περιπτώσεις να λειτουργεί υπό τη χρήση των σεξουαλικών αντικειμένων, κάτι που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Σε αυτήν την περίπτωση το σεξ γίνεται ένας αυτοσκοπός χαράς και απόλαυσης που η ηδονή είναι ο στόχος και όχι το μέσο μιας ανθρώπινης σχέσης». Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων καταφεύγει στα sex shops για να «θεραπεύσει» το σεξουαλικό του πρόβλημα, κάτι με το οποίο είναι κάθετα αντίθετος.

«Είναι σύνηθες ένας άντρας με διαταραχή στύσης ή μια γυναίκα με έλλειψη οργασμού να καταφεύγει στα συγκεκριμένα μαγαζιά, ελπίζοντας στη «μαγική λύση», που θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Αυτή η επιλογή τούς απαλλάσσει από το άγχος της έκθεσης στον ειδικό αλλά και της αποδοχής του προβλήματος. Ετσι, οδηγούνται στην αναζήτηση πρόχειρων, μη επιστημονικών μεθόδων, που το μόνο που κάνουν είναι να τους απογοητεύουν και το πρόβλημα να παραμένει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μη φοβούνται τον ειδικό, να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, να πιστέψουν ότι υπάρχει λύση και να διεκδικήσουν τη σεξουαλική ζωή που επιθυμούν».

Δυο ανάσες

«Με μας τους δυο κάτι θα γίνει, έλα κοντά να δεις μέσα στα μάτια τι φαίνεται. /Η επαφή είναι μια δίνη, έλα κοντά να δεις πόσο η ζωή σου ζεσταίνεται. /Οι κινήσεις θα απλωθούν μες στα μάτια σφίγγει μια θηλιά, δάχτυλα μπερδεύονται μες στα μαλλιά οι αισθήσεις φαίνονται δυο μυστικά. /Δυο ανάσες θα ακουστούν και όλα κρέμονται από μια κλωστή. Κάποια λέξη στο αυτί θα χρειαστεί, σαν τον κλέφτη θα έρχεται η ηδονή [...]».

-Για τον Ευγ. Αρανίτση, τον στιχουργό του τραγουδιού του Β. Λέκκα, «Δυο ανάσες», το σεξ είναι ποιητική πράξη.

Παιχνίδια ενηλίκων

O Νίκος Κόντος, brand manager της Durex, σκιαγραφεί τη σεξουαλική απελευθέρωση των Ελλήνων όπως αυτή αποτυπώνεται στις έρευνες της εταιρείας, αλλά και από τη διάθεση των προϊόντων. «Μία από τις έρευνες που πραγματοποιείται συστηματικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δίνει απαντήσεις στο αν και πόσο σεξουαλικά απελευθερωμένοι είναι οι Ελληνες, είναι η Ερευνα Σεξουαλικής Ευεξίας της Durex. Τα στοιχεία της δείχνουν ότι γενικά, οι Ελληνες γνωρίζουν τόσο την ύπαρξη όσο και τα σημεία που μπορούν να προμηθευτούν σεξουαλικά παιχνίδια (sex toys). Ετσι, 4 στους 10 Ελληνες παραδέχονται ότι τα σεξουαλικά βοηθήματα μπορούν να έχουν βασικό ρόλο στη σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ το 37% αναφέρει ότι μπορεί να τα προμηθευτεί εύκολα. Μάλιστα, το 20% δηλώνει περιστασιακή ή συχνή χρήση, ενώ ένα ακόμα 20% θα ήθελε να διανθίσει τη σεξουαλική του ζωή με τη χρήση τους. Η μεγάλη αποδοχή του δαχτυλιδιού της Durex αλλά και η διάθεση των συσκευών μασάζ τόσο από το Durex Store (www.durex.gr) όσο και από τα φαρμακεία δείχνουν ότι οι Ελληνες αρέσκονται να πειραματίζονται και να αναζητούν τρόπους να κάνουν πιο απολαυστική την ερωτική τους ζωή».

Τηλεφωνικό σεξ*

210-6777070: Η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας λειτουργεί από το 1998 την Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας και Στήριξης.

210-7797979: Λύση υπάρχει, διεκδίκησέ την! Αυτό είναι το μότο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας που προφέρει υποστήριξη μέσα από αυτήν τη γραμμή.

*Απαντούν εξειδικευμένοι επιστήμονες παρέχοντας πληροφορίες για διαταραχές της σεξουαλικής ζωής, τηρώντας την αρχή της ανωνυμίας.

Εμπόδια ικανοποίησης

Η πιο πρόσφατη σεξουαλική δυσλειτουργία που εμφανίζεται στους άντρες είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Υποδηλώνει την πλήρη απουσία εμφάνισης σπέρματος και αδυναμία οργασμού. Η διαταραχή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν σπάνια. Σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, φαίνεται να απασχολεί το 5% του πληθυσμού.

Το χάπι του έρωτα

Το Viagra, η εμπορική ονομασία της δραστικής ουσίας «κιτρική σιλδεναφίλη» (γνωστό και ως μπλε χάπι, από το χρώμα του), είναι το φάρμακο που επανέφερε το χαμόγελο στα χείλη εκατομμυρίων ανδρών. Μολονότι έχει παρενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, συνέβαλε στο να αναθερμανθούν οι σχέσεις πολλών ζευγαριών, οδήγησε όμως και σε διάλυση οικογενειών λόγω της υπερδραστηριότητας, που κάποιοι δεν άφησαν να πάει χαμένη...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ