20 Ιουν 2009

Αρώματα και άφτερ σέιβ τραβούν τα κουνούπια

Το μείγμα που δημιουργεί τη μυρωδιά του σώματος είναι μοναδικό
Αγαπημένοι στόχοι οι καρποί και οι αστράγαλοι


Αρώματα και άφτερ σέιβ κάνουν τις γυναίκες και τους άντρες πιο «ελκυστικούς» στα κουνούπια. Το αποτέλεσμα; Το δέρμα τους καλύπτεται από δεκάδες ενοχλητικές κοκκινίλες, ισάριθμες με τα τσιμπήματα που έχουν δεχθεί. Όμως, οι μυρωδιές που τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης δεν σταματούν εδώ: έρευνες έχουν δείξει πως την ίδια μοίρα έχουν και όσοι καταναλώνουν μπίρα για να δροσιστούν μες το κατακαλόκαιρο.

Αμερικανοί επιστήμονες αναγνώρισαν προσφάτως, όπως γράφει η εφημερίδα «Τhe Τimes», τρία σετ υποδοχέων τα οποία χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να βρουν το επόμενο... γεύμα τους. Το ένα σετ ανιχνεύει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται με κάθε εκπνοή, το άλλο σετ ανιχνεύει τα ίχνη της οκτενόλης (χημικής ουσίας που υπάρχει στην ανάσα και τον ιδρώτα) και το τρίτο ανιχνεύει το μείγμα από τις υπόλοιπες 350 (!) χημικές ουσίες, οι οποίες συνθέτουν τη μυρωδιά του σώματος.

Και όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μπορεί όλοι οι άνθρωποι να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά το μείγμα που δημιουργεί τη μυρωδιά του σώματος είναι μοναδικό για τον καθένα μας- όπως δηλαδή και το δακτυλικό αποτύπωμα. «Πάντως, όλοι είναι στόχος των κουνουπιών. Απλώς κάποιοι εμφανίζουν μεγαλύτερη αλλεργική αντίδραση, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνω των 70-80 ετών, που χαρακτηρίζονται από χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα δεν ενοχλούνται από τα τσιμπήματα. Ρόλο παίζουν πιθανόν και κάποια αρώματα- αρκετοί έχουν παρατηρήσει πως μια κολόνια ή μια συγκεκριμένη κρέμα σώματος τραβά τα κουνούπια, συνεπώς καλό θα είναι να αποφεύγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα», τονίζει στα «ΝΕΑ» η δερματολόγος- αφροδισιολόγος, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

Τα εντομοαπωθητικά. Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια, με ισχυρότερο όπλο την DΕΕΤ (Ν, Ν διαιθυλομετατολουαμίδη), συστατικό που δεσμεύει τους υποδοχείς των εντόμων, με αποτέλεσμα να εκτελούν... άοσμες πτήσεις. Η σιτρονέλα είναι επίσης μια συχνή εναλλακτική λύση, έρευνες ωστόσο έχουν δείξει πως είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Ειδικότερα, ερευνητές συνέκριναν 16 εντομοαπωθητικά του εμπορίου και διαπίστωσαν πως εκείνα που περιείχαν 24% DΕΕΤ προστάτευαν τους εθελοντές για περίπου πέντε ώρες, όταν τοποθετούσαν τα χέρια τους σε δεξαμενές γεμάτες με κουνούπια, ενώ όσα περιείχαν 10% σιτρονέλα τούς προστάτευαν για περίπου 20 λεπτά.

Μια ακόμη σημαντική πληροφορία για εκείνους που δέχονται... επίθεση από τα έντομα είναι να προσέχουν σαν τα μάτια τους τους καρπούς και τους αστραγάλους τους, αφού φαίνεται πως αποτελούν τους αγαπημένους στόχους των κουνουπιών.

Το ξύσιμο επιδεινώνει τον ερεθισμό

Το ξύσιμο μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, οι δερματολόγοι ωστόσο επιμένουν πως παρά την έντονη φαγούρα που νιώθουν κάποιοι πρέπει να ξεχνούν την ύπαρξη των νυχιών τους. Ο λόγος είναι πως υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ο ερεθισμός και τελικά να προκληθεί μόλυνση. «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τα τσιμπήματα είναι η επάλειψη με φαρμακευτικές κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη και αντιβιοτικό. Για τα μωρά και τα βρέφη οι γονείς είναι προτιμότερο να αγοράζουν από το φαρμακείο υδροκορτιζόνη που προσφέρει μεν ανακούφιση, αλλά η δράση της στο δέρμα είναι πιο ήπια», προσθέτει η κ. Λαμπρινοπούλου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ