Δορυφορικό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των συνόρων πρόκειται να εγκαταστήσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Μέρος των πληροφοριών που θα συλλέγει το νέο σύστημα θα προσφέρεται, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΥΠ, στους πολίτες, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την όσο το δυνατό πληρέστερη απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους τηςΕλληνικής Πολιτείας και αξιοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χρηματοδοτικές δυνατότητες εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού ηΕθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υλοποιεί , με επιτυχία, έργο στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», Άξονας 2 «Εξυπηρέτηση του Πολίτη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1.6 εκατ. Ευρώ.
Το έργο με τίτλο « Περιφερειακό Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» σύμφωνα με την προκήρυξη,έχει ως στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και ειδικότερα όσων εμπλέκονται στην διασυνοριακή μεταφορά ανθρώπων και αγαθών (τουρισμός , εμπόριο) με τη δημιουργία ενός χαρτογραφικού-δορυφορικού συστήματος πληροφόρησης της κίνησης των διασυνοριακών φυλακίων καθώς επίσης και της υποδομής στην περιοχή των συνόρων για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των μεταφορών.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οφέλη τα οποία προκύπτουν από το έργο είναι πολλά και σημαντικά. Μερικά από τα σπουδαιότερα είναι η εγκυρότερη και ταχύτερη πληροφόρηση των πολιτών καθώς επίσης η διευκόλυνση και ασφάλεια στην μετακίνηση.
Το συγκεκριμένο έργο πέραν των υπηρεσιών που προσφέρει προς τους πολίτες και της εισφοράς του στην βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής που παρέχει προς τον Φορέα υλοποίησης ιδιαίτερα σε μια περίοδο έξαρσης της λαθρομετανάστευσης προς την χώρα μας ,αποτελεί μέρος της προσπάθειας που συντελείται τα τελευταία χρόνια από την Διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Διοικητή της Πρέσβυ κ. Ι. Κοραντή για το άνοιγμα της Υπηρεσίας προς την ελληνική κοινωνία και την αναβάθμιση της αποδοχής τηςμέσα σε αυτή. Θυμίζουμε ότι από πέρυσι λειτουργεί χωρίς σημαντικά προβλήματα το υπερσύγχρονο, γερμανικής προέλευσης, σύστημα επισύνδεσης τηλεφώνων αξίας 3.500.000 ευρώ και το οποίο έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ταυτόχρονα εκατοντάδων τηλεφωνικών γραμμών σταθερών και κινητών) αλλά και SMS,MMS και e-mail.
Το σύστημα αυτό λειτουργεί σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία ενώ από πέρυσι το Φεβρουάριο η Βουλή ψήφισε το νέο νόμο για την Υπηρεσία (3649/08) ο οποίος εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας της. Τέλος πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. στον Πλατανιά Χανίων τα Πρακτικά της Ημερίδας που διοργάνωσε πέρυσι τον Ιούνιο, με μεγάλη επιτυχία, η Ομοσπονδία των υπαλλήλων της Υπηρεσίας με την έγκριση του κ. Κοραντή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των Κομμάτων, Πανεπιστημιακών, ειδικών επιστημόνων και δημοσιογράφων με θέμα «Κράτος – Ασφάλεια και ο ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Η περίπτωση της Ελλάδας»
ΠΗΓΗ
Ο Πειραιάς και ο Σημίτης
Πριν από 3 ώρες