25 Ιουν 2009

Μπορεί να γίνει έκρηξη σε βενζινάδικο από την χρήση κινητού τηλεφώνου;

Έχουμε δει σχεδόν σε όλα τα βενζινάδικα το σήμα με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφωνών κατά την διάρκεια ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου με βενζίνη. Στην πραγματικότητα ο οδηγός που μπορεί να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο είναι αδύνατο να προκαλέσει έκρηξη εφόσον δεν ακουμπάει την αντλία που ανεφοδιάζει βενζίνη το τηλέφωνο. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό και ηλεκτρίζει ελαφρά τον σώμα κατά την διάρκεια μιάς συνομιλίας.
Όταν είχαν πρωτοβγεί τα κινητά τηλέφωνα οι μάνικες ανεφοδιασμού στα βενζινάδικα ήταν μεταλλικές. Στην Αμερική συνήθως οι οδηγοί είναι αυτοί που πιάνουν την μάνικα και βάζουν βενζίνη στο αυτοκίνητα. Όταν ο οδηγός μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο κι έπιανε την αντλία του σταθμού βενζίνης και την έβαζε στο ντεπόζιτο (το οποίο στα παλιότερα αυτοκίνητα ήταν μεταλλικά τα τοιχώματα της τρύπας του ντεπόζιτου) προκαλούνταν σπινθήρας από τον στατικό ηλεκτρισμό του οδηγού.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν πλέον ειδική κατασκευή στην τρύπα του ντεπόζιτου για την αποφυγή ηλεκτροστατικής εκτόνωσης καθώς επίσης και σύγχρονες αντλίες που δεν προκαλούν στατικό ηλεκτρισμό.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μύθος οι εκρήξεις σε βενζινάδικο από την χρήση κινητού τηλεφώνου -του χρήστη της αντλίας-. Σίγουρα όμως σήμερα, με τα μέσα και την εξέλιξη της τεχνολογίας (σε αυτοκίνητα, αντλίες και κινητά) ο θανατηφόρος συνδυασμός είναι δύσκολο -ευτυχώς- να επιτευχθεί.
Πηγή: 9volto.gr