Πόλεμος συμφερόντων με συμμαχίες εγχώριων και ξένων ομίλων βρίσκεται σε εξέλιξη, με ζητούμενο τη χρυσοφόρο διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, με μεθόδους που θα περιλαμβάνουν και την καύση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", η μάζα των περίπου 10.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στο Λεκανοπέδιο, η στασιμότητα έργων που χωροθετήθηκαν από το 2003, η πολιτική ακινησία στην εφαρμογή περιφερειακού σχεδιασμού, η μη συναίνεση τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως η αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που με τις νέες της οδηγίες αναδιατάσσει το σύστημα της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων (εξομοιώνοντας την καύση με την ανακύκλωση) συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί στην Αττική. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων θα προχωρήσει, είτε με την καύση του RDF από τις τσιμεντοβιομηχανίες ή και η ΔΕΗ, είτε με την τεχνολογία της ξήρανσης (που προωθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων της ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ, σε σύμπραξη με τη γερμανική HERHOFF) είτε με την καύση σύμμικτων απορριμμάτων (massbern) που προωθεί η Intracat σε σύμπραξη με το διεθνή κολοσσό της «Σουέζ», αλλά και η ισπανική URBASSER σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Η μέθοδος της καύσης διχάζει αρκετά τους υπεύθυνους και προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη σύγκρουση αυτή πρέπει να υπολογιστούν τα παρακάτω:
- Οι 10.000 τόνοι απορριμμάτων που παράγονται ημερησίως στην Αττική, αλλά και το συσσωρευμένο RDF (θερμογόνο υλικό με τριπλάσια ισχύ από εκείνη του λιγνίτη) που παράγεται (50-70.000 τόνοι ετησίως) εδώ και τρία χρόνια από το εργοστάσιο των Ανω Λιοσίων και καταλήγει στη χωματερή (πάνω από 200.000 τόνοι είναι θαμμένοι). Το υλικό αν και είναι εναλλακτικό βιοκαύσιμο, αν και το ζητούν οι τσιμεντοβιομηχανίες (το ζητούν με επιδότηση 25-30 ευρώ/τόνο), αλλά και η ΔΕΗ (που δεν έχει όμως αντιρρυπαντικά συστήματα) δεν καίγεται, μένει ανεκμετάλλευτο, γιατί η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ (που έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία) δεν έχει ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις της στην Εύβοια, ενώ αντιμετωπίζει και τις τοπικές αντιδράσεις.
- Ο τρόπος που θα επιχορηγηθούν οι μονάδες καύσης ή και ξήρανσης. Το 1/3 του ποσού θα είναι «ζεστό» κοινοτικό χρήμα γιατί -σύμφωνα με την τελευταία οδηγία της Ε.Ε. που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2008- η καύση θεωρείται πλέον μέθοδος ανάκτησης (ανακτάται μέσω αυτής ενέργεια), εξομοιώθηκε με την ανακύκλωση και άρα μπορούν να επενδυθούν χρήματα σε σχετικές εγκαταστάσεις (που δεν χρηματοδοτούνταν έως χθες).
- Η εκμετάλλευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα δοθεί στον ανάδοχο, χωρίς να διεκδικεί σχεδόν τίποτε ο οποιοσδήποτε φορέας διαχείρισης. Ηδη, τα τεύχη δημοπράτησης τεσσάρων εργοστασίων θερμικής επεξεργασίας στην Αττική (που προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό) ετοιμάζονται και πιθανότατα μετά το καλοκαίρι θα δημοπρατηθούν τα έργα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είναι υπέρ των νέων τεχνολογιών διαχείρισης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης στο πρόβλημα των απορριμμάτων. "Δεν την απορρίπτω a priori και εκτιμώ ότι πιθανόν, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Ομως δεν τη θεωρώ πανάκεια καθώς έχουμε ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε όπως υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού, μείωση παραγωγής απορριμμάτων, αύξηση της ανακύκλωσης κ.ά." ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπ. Κουβέλης, αναφερόμενος στις τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, υποστηρίζει ότι «για λόγους καθαρά οικονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς η καύση σύμμικτων απορριμμάτων είναι λάθος. Μπορούν θαυμάσια να εξαντληθούν τα περιθώρια ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, επανάχρησης (με στόχο τη μείωση των όγκων των απορριμμάτων) και μετά να εξεταστεί η ενεργειακή αξιοποίησή τους».
Το ΚΚΕ έχει ταχθεί ανοικτά κατά της καύσης. Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος, αλλά όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο δήμαρχος Κερατέας τάσσεται ανοιχτά, αρκεί να είναι μακριά το εργοστάσιο καύσης.
Πηγή: servitoros.gr
Γελοιογραφία τοῦ Μητσοτάκη γιά τά «παλληκάρια τῆς φακῆς»
Πριν από 46 δευτερόλεπτα