Μια «φωτισμένη» ομάδα αμερικανών ερευνητών ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την μικρότερη λάμπα πυράκτωσης στον κόσμο, τόσο μικροσκοπική που είναι ορατή μόνο όταν είναι αναμμένη.
Το νήμα πυράκτωσης της λάμπας έχει πλάτος μόλις 100 ατόμων και είναι κατασκευασμένο από ένα και μοναδικό νανοσωλήνα άνθρακα. Όταν η λάμπα ανάβει, οι άνθρωποι μπορούν να τη δουν απλώς σαν ένα φωτεινό σημείο.
Η ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες που συμμετείχε στην έρευνα χρησιμοποιεί την νανο-λάμπα για να μελετήσει το νόμο της λεγόμενης «ακτινοβολίας μαύρου σώματος», που ανακάλυψε ο διάσημος γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ το 1900. Το μικροσκοπικό νημάτιο πυράκτωσης της λάμπας είναι αρκετά μεγάλο για να ισχύουν σε αυτό οι στατιστικοί νόμοι της θερμοδυναμικής και αρκετά μικρό για να θεωρηθεί κβαντομηχανικό σύστημα.
Κατά βάθος, η όλη επιστημονική αναζήτηση των φυσικών είναι με τη βοήθεια της λάμπας να καταλάβουν πώς σχετίζεται η φυσική των μεγάλων και ορατών πραγμάτων με την φυσική των μικρών και αόρατων πραγμάτων, με απώτατο στόχο την ανακάλυψη της περίφημης «θεωρίας του παντός».
Η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή που η τεχνολογία απομακρύνεται από τις γνωστές λάμπες πυράκτωσης και στρέφεται προς τη νέα γενιά των λαμπών LED, οι οποίες όμως ακόμα είναι αρκετά ακριβές για να τοποθετηθούν μαζικά σε σπίτια και γραφεία.
Επίσης, αποτελεί μια προσπάθεια αναζήτησης του συνόρου ανάμεσα στη θερμοδυναμική και την κβαντομηχανική, δύο θεμελιωδών, αλλά φαινομενικά ασυμβίβαστων θεωριών της σύγχρονης φυσικής. Η θερμοδυναμική, κορωνίδα της φυσικής του 19ου αιώνα, αφορά συστήματα με πολλά σωματίδια, ενώ η κβαντομηχανική, κορυφαία θεωρία του 20ού αιώνα, αφορά λίγα υποατομικά σωματίδια.
Η λάμπα είναι δημιούργημα επιστημόνων, υπό τον καθηγητή Κρις Ρίγκαν, του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) και η σχετική ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πορεία προς έναν ήπιο ολοκληρωτισμό η woke κουλτούρα
Πριν από 42 δευτερόλεπτα